Achtergrond

'Kamerlid Yeşilgöz (VVD) heeft kritiek op een stuk dat ze niet kent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kamerlid Yeşilgöz (VVD) heeft kritiek op een stuk dat ze niet kent'

[KRO-NCRV] Kamerlid Dilan Yeşilgöz (VVD) wil dat de publieke omroep tot de orde wordt geroepen. Volgens Yeşilgöz wil de NPO rekening houden met Nederlanders met een niet-westerse achtergrond, dat zou in een conceptjaarplan staan van NPO 2.

''Het is aan de NPO om de werkelijkheid te tonen zoals die is. En het is aan het publiek om daar een bepaald beeld of gevoel bij te hebben'', zegt Yeşilgöz in De Ochtend op NPO Radio 1. Ze noemt het dan ook 'opmerkelijk' dat de publieke omroep de beeldvorming van Nederlanders met een niet-westerse achtergrond positief zou willen beïnvloeden.

Yeşilgöz heeft staatssecretaris Sander Dekker opgeroepen om in gesprek te gaan met de NPO. Ze komt met haar oproep nadat columnist Elma Drayer schreef dat het volgens de publieke omroep 'afgelopen moet zijn met de problematiserende berichtgeving rond landgenoten met een migratieachtergrond.' Drayer citeert naar eigen zeggen uit een concept jaarplan, dat de voornemens schetst voor NPO 2.

Bekijk hier het Mediaforum

'De NPO moet de werkelijkheid tonen'

''Als de NPO gaat opvoeden in plaats van informeren, dan hebben we een probleem'', aldus Yeşilgöz. ''Ik wil dat de publieke omroep de werkelijkheid toont en zit er niet op te wachten dat de NPO daar vervolgens een moralistisch sausje overheen gooit.''

Journalisten Frénk van der Linden en Max van Weezel zeggen echter dat Yeşilgöz zich beroept op een stuk dat ze niet kent en daar conclusies uit trekt die veel te ver gaan. ''U drijft ergens in een moeras'', bijt Van der Linden haar toe. "Ik vind ook dat de publieke omroep zo evenwichtig mogelijk moet rapporteren. Maar u beweert dat de NPO opdracht zou geven om positiever te berichten over mensen met een niet-westerse achtergrond. Dat staat niet in het conceptjaarplan", zegt Van der Linden.

'Heeft u het conceptjaarplan wel gelezen?'

Van Weezel benadrukt dat Yeşilgöz zich beroept op een conceptversie. De journalist vraagt zich dan ook af of het de taak is van Kamerleden om 'op basis van een uitgelekte zin uit een nog niet definitief rapport' de staatssecretaris aan zijn jasje te trekken.

Yeşilgöz erkent het jaarplan niet te hebben gelezen, maar wuift de kritiek van de journalisten weg. ''Ik vind dat we er juist zo vroeg mogelijk bij moeten zijn'', zegt ze. ''Ik sla aan op de opmerking dat bepaalde dingen niet ‘geproblematiseerd’ moeten worden en vraag aan de staatssecretaris: klopt dit?''

De NPO laat in een reactie weten dat Nederlanders met een migratie-achtergrond zélf aangeven dat sommige NPO-programma's bijdragen aan een negatief beeld. In het jaarplan zou staan 'dat we moeten nagaan hoe dit komt en ons bij onderwerp en gastenkeuze meer bewust moeten zijn van ingesleten patronen en vooroordelen.'

Ster advertentie
Ster advertentie