Achtergrond
KRO-NCRV

'Het kabinet heeft zichzelf ongeloofwaardig gemaakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het kabinet heeft zichzelf ongeloofwaardig gemaakt'

Er is heibel in Den Haag, want er is gelogen over het bestaan van memo’s waarin wordt afgeraden om de dividendbelasting af te schaffen. Een beslissing waar 1,4 miljard euro bij gemoeid is. In Stand.nl daarom de stelling: het kabinet heeft zichzelf ongeloofwaardig gemaakt.

stand.nl: Het kabinet heeft zichzelf ongeloofwaardig gemaakt

"De betrouwbaarheid is niet in het gedrang, maar er is hier vooral onhandig gecommuniceerd", aldus Jan Driessen, communicatiestrateeg en voormalig campagnestrateeg van de VVD, tijdens Stand.nl in Spraakmakers. Hij is het niet eens met de stelling, maar vindt wel dat de aanpak "niet de schoonheidsprijs verdient".

Formeren kan niet in de spotlights

Driessen verklaart de gang van zaken: "Er komt een lawine aan informatie van lobbyisten tijdens de formatie en dat is niet in het belang dat dat die informatie openbaar wordt. Het is het geheim van de keuken en de kok dat het recept van de formatie geheim blijft." En de totstandkoming van de formatie "kan niet in de volle spotlights van de pers", zegt Driessen.

Maar liefst 88 procent van de stemmers bij Stand.nl op NPO Radio 1 was het eens met de stelling: 'Het kabinet heeft zichzelf ongeloofwaardig gemaakt.' Pieter Fokkink reageert net als andere luisteraars op de stelling, hij vindt dat er sprake is van 'Trumpmania': politici weten vandaag niet meer weten wat zij gisteren gezien, gehoord en gezegd hebben.

Schietschijf van de oppositie

Niels, uit ons Spraakmakernetwerk, is het echter oneens met de stelling. Hij denkt dat nieuwe verkiezingen juist de geloofwaardigheid van de politiek onderuit zou halen. Hij vindt dat Rutte hier niet over mag struikelen.

Luisteraar Henk wijst erop dat er ook memo’s waren die voor het afschaffen van de dividendbelasting waren. Hij vindt het echter ook dom van het kabinet dat ze zich nu tot een schietschijf van de oppositie hebben gemaakt.

Roy reageerde in de uitzending: "We worden opgevoed altijd de waarheid te spreken. Dit is een zeer ernstige zaak, want door dit soort akkefietjes worden mensen in hun denken gesterkt dat politici allemaal zakkenvullers zijn. En die gaan dan niet meer naar de stembus en dat is een grote aanslag op onze democratie."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Lorum Ipsum Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie