Achtergrond
BNNVARA

Geboren in Nederland, maar ze moeten toch het land uit: broers Erdem en Furkan vertellen hun verhaal

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Geboren in Nederland, maar ze moeten toch het land uit: broers Erdem en Furkan vertellen hun verhaal

Ondanks dat ze hun hele leven al in Nederland wonen en hier ook zijn geboren, moeten de broers Erdem (15) en Furkan (18) het land uit. Hun vader, die 30 jaar geleden naar Nederland kwam, blijkt nooit de juiste papieren te hebben gehad. Hoe de situatie precies in elkaar zit vertellen Erdem en Furkan zelf, samen met hun advocaat Frank van Haren in De Nieuws BV.

Geboren en getogen in Nederland, maar toch het land uit moeten

"Ze zijn op dit moment Nederland uitgeprocedeerd, punt", vertelt hun advocaat Frank van Haren. De ouders van Furkan en Erdem kwamen in de jaren '90 vanuit Turkije naar Nederland.

In die tijd kreeg je heel makkelijk een sofinummer van een bedrijf of de gemeente en kon je een huis huren en je premies betalen. Pas in 1998 kwam de koppelingswet, waardoor alle gegevens van een persoon gekoppeld werden aan je sofinummer.

Al twintig jaar lang probeert de vader van de broers een legale status te verkrijgen. "De eerste procedure was volgens mij al iets van vijftien jaar geleden, dat heette de Tijdelijke regeling witte illegale. Dan mocht je blijven als je vijf jaar loonbetalingen kon laten zien, toen kwam hij weer net drie maanden tekort", vertelt advocaat Frank van Haren.

Veel stress

De broers wisten tot enkele jaren geleden niks van de hele situatie. Furkan kwam er achter dat zijn gezin geen verblijfsvergunning heeft toen hij zijn scooter rijbewijs wilde halen. Allebei hebben ze wel een Turks paspoort, maar zijn ze nog nooit in Turkije geweest, daarnaast spreken ze de taal niet.

Furkan vertelt dat de onzekerheid erg stressvol is. "Bij ons thuis is het stressvol, want we weten niet wat er gaat gebeuren. We kunnen op elk moment een brief krijgen van de IND met 'hey ga weg'. Het maakt ons mentaal en fysiek kapot."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie