Achtergrond

'We mogen weleens zeggen dat het goed gaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We mogen weleens zeggen dat het goed gaat'

[KRO-NCRV] Ons leven is de afgelopen 25 jaar sterk verbeterd. We leven langer, zijn gezonder, hoger opgeleid en meer mensen hebben werk. De democratie bevalt ons nog beter dan begin jaren negentig. We zijn ook niet rechtser geworden, hoewel velen dat wel voelen en denken. Zo zijn we, bijvoorbeeld, minder negatief over immigranten dan in het verleden.

Dit zijn een paar van de conclusies van het grote tweejaarlijkse onderzoek 'De sociale staat van Nederland' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In dit rapport beschrijft het SCP de ontwikkelingen in de afgelopen 25 jaar. Wat zegt dit rapport over ons? We horen tenslotte toch veel ontevredenheid. Zeker bij de laatste verkiezingen was dat het grote thema.

Niet voor iedereen beter

"We mogen constateren dat het op veel terreinen veel beter gaat dan voorheen", zegt Kim Putters, directeur van het SCP. Maar hij maakt ook een kanttekening: de verschillen tussen arm en rijk zijn wat groter geworden, net als die tussen hoger- en lageropgeleiden. Het aantal mensen dat in armoede leeft is stabiel gebleven. "En daar zit de onvrede. Er is een groep die te maken heeft met de opstapeling van problemen. Mensen die geen werk hebben, hun rekeningen niet kunnen betalen. Daar zitten veel ouderen tussen. Deze groep is 15% van de bevolking."

Boze witte man?

"En daar zit een groep boven van zelfstandigen die in onzekerheid leven, en niet weten of ze aan het eind van het jaar hun rekeningen kunnen betalen", vervolgt Putters. "Dat is ook 15% van de bevolking, maar zij geven hun leven een positief cijfer." De onvrede zit volgens de directeur niet alleen bij de boze witte man. "Een kleine minderheid trekt z’n mond open, maar een heleboel mensen zijn gelukkig met hun leven. Daar mag nu aandacht voor zijn."

Slapen onder de brug

"We scheppen niet graag op", zegt Putters. "Maar we zijn trots op onze economie, we kunnen in dit land onze mening ventileren. Niemand hoeft onder de brug te slapen, tenzij je dit zelf wilt. Wij leven in één van de meest welvarende landen ter wereld. Maar, er is een onderlaag van zorg: hoe ziet de toekomst eruit? Houden we ons pensioen, de zorg? Hoe leven we vredig samen met mensen van andere komaf? Toch is er ook veel positivisme."

Beluister het gesprek met Kim Putters hier terug:

Stand.nl: Kim Putters (SCP) over de Sociale Staat van Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie