Achtergrond
BNNVARA

Het rockster-bestaan van Puccini

foto: Roadtrip La Bohèmefoto: Roadtrip La Bohème
  1. Nieuwschevron right
  2. Het rockster-bestaan van Puccini

Puccini is de man achter beroemde opera's als Tosca, La Bohème en Madame Butterfly, maar hij was meer dan alleen een begenadigd componist. Hij was ook een echte bohemian, leefde het leven van een rockster, met veel huizen, auto's en vrouwen. In de 9-delige youtube-serie Roadtrip La Bohème van filmmaker Gijs Besseling trekken presentatoren Nina Schuttert en Leonard Besseling door Italië en worden we als kijker meegezogen in het fascinerende levensverhaal van Puccini. Ze vertellen erover in De Nieuws BV

Video niet beschikbaar

Held

Leonard is cellist en opgegroeid met de opera's van Puccini. "Toen ik een jaar of 12 was zag ik in een groot voetbalstadion (in Italië red.) Turandot en dat maakte als klein jongetje enorme indruk op mij. Vanaf dat moment was ik verkocht en was Puccini mijn held." De biografie van Puccini klinkt als een film. Na een tijd van grote armoede, waar zijn beroemde opera La Bohème over gaat, kwam uiteindelijke de doorbraak, en daarmee dus ook de glamour en de rijkdom. Leonard: "Omgerekend zou je kunnen zeggen dat hij meer verdiende dan Michael Jackson."

Kleindochter van Puccini

Het lukte Nina en Leonard ook om in het favoriete huis van Puccini zijn kleindochter te spreken: Simonetta Puccini. Nina: "Het was sowieso heel bijzonder om in dat huis te zijn, want het is dus precies nog zoals het was toen hij gestorven is. Alles ligt er nog en als je daardoor heen loopt voel je echt bijna de aanwezigheid van Puccini. De kleindochter is een pittige dame, ik moet zeggen wàs, want zes maanden na het interview is ze overleden." Volgens Leonard kon ze heel treffend onder woorden brengen wat de kracht van de muziek van Puccini is: "dat vertelde zij op zo’n manier dat je opeens begrijpt waarom die muziek je zo raakt."

Chagrijnige elite

De roadtrip-serie is net in première gegaan en vanaf nu is ook de eerste aflevering online te zien. De serie is vermakelijk, grappig en vooral ook bedoeld voor klassieke nitwits. En die knipoog is volgens Nina hard nodig. "Ik denk ook dat het ontzettend belangrijk is om het een beetje luchtiger te maken. En helaas, merk ik heel erg dat hier in Nederland, de klassieke muziek, maar dus ook de opera, gekidnapt is door een beetje chagrijnige elite. Dat vind ik jammer."

Als je nu nieuwsgierig bent geworden naar een opera van Puccini, maar je weet niet goed waar je moet beginnen of welke je moet kiezen, dan helpen onze drie opera musketiers je een handje op weg:

Video niet beschikbaar

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie