Achtergrond

'Madrileense kranten schrijven ontluisterend over aanslag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Madrileense kranten schrijven ontluisterend over aanslag'

De Spaanse kranten, die bijna exclusief in Madrid zitten, schrijven in de nasleep van de aanslagen in Barcelona heel negatief over Catalonië. In hoofdredactionele commentaren wordt de schuld van de aanslag bijna in Catalaanse schoenen geschoven. Het verbaast correspondent Lex Rietman, die in Barcelona woont.

In de twee grote Madrileense kranten (El Pais en El Mundo) werd er een link werd gelegd tussen de aanslag en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, vertelde Lex Rietman in het Mediaforum. “Ze schrijven op een nationalistische manier over alles wat met Catalonië te maken heeft”, vertelt de correspondent, “zelfs deze aanslag.”

Bullshit

In El Pais wordt gesteld dat de Catalaanse regering alleen maar bezig is geweest met de onafhankelijkheid, maar volgens Rietman is dat pure bullshit: “De Catalaanse politie heeft de meeste arrestaties gepleegd in de strijd tegen terreurstellen”, vertelt hij. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat Spanje bovenaan staat in het aantal arrestaties

In Catalonië is er verbijsterd gereageerd. “De Catalaanse premier heeft het ‘miserabel’ genoemd”, vertelt Rietman. De Catalanen gaan binnenkort naar de stembus bij een referendum voor onafhankelijkheid.

Verbroedering

Vaak leidt een aanslag tot verbroedering, maar in Spanje ligt dit moeilijk. Bij de vorige grote aanslag in Spanje, in 2004 in Madrid, probeerden sommige politici de aanslag in de schoenen te schuiven van de Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA, terwijl al vrij snel duidelijk was dat een organisatie gelinkt aan Al-Qaida achter de aanslag zat.

In het Mediaforum zaten ook Sanne Terlingen en Brahim Bourzik. Het hele forum is hier terug te kijken:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie