Achtergrond
NOSNTR

Zorgt de oorlog in Oekraïne voor een versnelling in de energietransitie?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgt de oorlog in Oekraïne voor een versnelling in de energietransitie?

De VS gaat tot 2030 meer LNG, vloeibaar aardgas, aan Europa leveren. Voor dit jaar gaat het om 15 miljard kubieke meter boven op de 22 miljard die al was afgesproken. Op die manier kan Europa minder afhankelijk worden van Rusland. Martien Visser is lector energietransitie aan de Hanzehogeschool denkt dat de oorlog in Oekraïne ervoor zorgt dat de energietransitie op termijn sneller zal gaan, vertelt hij in Nieuws en co.


10 procent

Die levering van LNG zal een stukje opleveren, vertelt Visser. "Het helpt een stukje, Rusland leverde ongeveer 150 miljard kubieke meter, daarvan doen de Amerikanen nu 10 procent. Nog 90 procent moeten we nog zien te vervangen, dat kan op heel veel manieren."

Wat betekent dit nu eigenlijk voor de klimaatdoelen? Biden is optimistisch, de oorlog in Oekraïne is volgens hem een kans om sneller te vergroenen, en daar is Visser het mee eens. "Het heeft ons allemaal de noodzaak doen inzien dat we echt van die fossiele brandstoffen af moeten. Dus als we al niet voldoende haas hadden, is dit nog een extra aansporing."

Sneller vergroenen

Visser denkt niet dat de oorlog aandacht van de energietransitie zal afleiden. "Als je om je heen kijkt, dan zie je dat eigenlijk niet gebeuren. Het zal een aantal jaren duren voordat dit soort grote projecten gereed zijn, dus tot die tijd moet je het wel uitzingen."

Om sneller te vergroenen, mogen eerst bijvoorbeeld kolencentrales langer open blijven. Hoe kan dat helpen om sneller van de fossiele brandstoffen af te komen? "Dat helpt natuurlijk niet, maar op een gegeven moment moet je iets om komende winter te zorgen dat de huizen warm worden."

Zorgt de oorlog in Oekraïne voor een versnelling in de energietransitie?

Ster advertentie
Ster advertentie