Binnenland
BNNVARA

Gasunie: 'Geen garantie op genoeg gas komende winter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gasunie: 'Geen garantie op genoeg gas komende winter'

Volgens staatsbedrijf Gasunie moet er nog veel gebeuren om goed voorbereid te zijn op de aankomende winter. Door de Russische inval en de hoge gasprijs is energiebesparing en extra vloeibaar gas nodig, daarnaast moeten gasopslagen tijdig worden gevuld. In De Nieuws BV vertelt Bart Jan Hoevers, lid van de raad van bestuur van Gasunie en directeur Gasunie Transport Services, wat de plannen zijn om de tekorten op te vullen.

Europa is op dit moment nog voor zo'n 25% afhankelijk van Russisch gas. Zelfs als Rusland dat gas levert, zijn er extra maatregelen nodig om volgende winter genoeg gas te hebben. "Europees zijn we niet goed genoeg voorbereid op een tekort", zegt Gasunie-bestuurslid Bart Jan Hoevers.

Besparen

Het kabinet wil het gasprobleem deels aanpakken met een "ambitieuze besparingscampagne". Als iedereen zijn thermostaat op 19 graden zet, scheelt dat mogelijk 5% in het verbruik, zegt Hoevers. "Maar met alleen besparen gaan we er niet komen."

Naast besparen zullen ook de gasopslagen maximaal bijgevuld moeten worden en zal men op alternatieve manieren aan gas moeten komen. Toch kan dat niet aan de hele gasvraag voldoen. Voor vloeibaar gas is de importcapaciteit nog beperkt. Extra gaswinning in kleine gasvelden levert daarvoor ook niet genoeg op.

Noodplan

Volgens Bart Jan Hoevers ligt er daarom ook een noodplan klaar. "Dat is een scenario waarbij we niet iedereen kunnen beleveren. Dat is dus een noodplan dat je niet graag van de plank haalt." In dat geval zal men "gepland of gecoördineerd toch bepaalde partijen afschakelen", als het "een slechte situatie wordt, zonder Russisch gas".

Daarbij zijn eerst de industrieën aan de beurt, legt Hoevers uit. Over gas voor huishoudens maakt Hoevers zich geen zorgen. Maar voor het land als geheel is er nog geen zekerheid te geven. "Als u mij vraagt: kunt u heel Nederland garanderen dat we volgende winter voldoende gas hebben, dan wordt het een lastig vraagstuk."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie