Achtergrond
KRO-NCRV

Einstein 'nogal nurks' in peperdure 'godsbrief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Einstein 'nogal nurks' in peperdure 'godsbrief'

Een kostbaar papiertje van Einstein. Een beroemde brief van de natuurkundige over God en de wetenschap ging voor ongeveer 2,6 miljoen euro bij Christie's onder de hamer. "In de brief is Einstein nogal nurks", zegt wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het is niet voor het eerst dat de beroemde brief uit 1954 onder de hamer ging. In 2008 kwam de handgeschreven brief voor 404 duizend dollar in handen van een privé-verzamelaar.

Kinderachtig

De zogeheten God Letter schreef Einstein een jaar voor zijn dood aan de Duitse filosoof Eric Gutkind. "Het woord God is voor mij niet meer dan een uitdrukking en een product van menselijke zwakheden", staat in de persoonlijke brief. En daar blijft het niet bij. "Hij noemt het een vrij kinderachtig concept en dat schrijft hij ook letterlijk zo op", zegt wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout.

Ongelofelijk veel geld

Dat juist deze handgeschreven brief voor ongeveer 2,6 miljoen euro onder de hamer is gegaan vindt Calmthout lichtelijk overdreven. "Het is ongelofelijk veel geld", zegt de wetenschapsjournalist. Toch is er volgens hem wel degelijk iets bijzonder aan de brief.

Quote

Einstein voelde zich aangevallen

Wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout

"Einstein legt in een kantje, wel met piepkleine letters, uit waarom het godsbegrip dat Gutkind gebruikt niet zijn God is." De Duitse filosoof houdt vast aan één, persoonlijke God. Volgens Van Calmthout gebruikt Gutkind in zijn boek Einstein voortdurend als voorbeeld. "Dat zint Einstein helemaal niet, want hij is niet op die manier gelovig zoals Gutkind het wil. Hij voelt zich aangevallen en daarom legt hij heel precies en in korte bewoordingen uit dat het niet klopt."

Duidelijke taal van Einstein. "Wat hij bedoelt is dat hij het persoonlijke godsbeeld dat veel gelovigen hebben, van een God die voor je zorgt en bij wie je terecht kunt, niet onderschrijft", zegt Van Calmthout.

Ster advertentie
Ster advertentie