Achtergrond

Trump’s bedreiging van de persvrijheid heeft zo z’n voordeel

foto: ANP / Brendan Smialowskifoto: ANP / Brendan Smialowski
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump’s bedreiging van de persvrijheid heeft zo z’n voordeel

Het feit dat de persvrijheid in de Verenigde Staten minder wordt, heeft ook een voordeel: het heeft journalisten wakker geschud om hun werk beter te doen. Het aantal abonnementen op Amerikaanse kwaliteitskranten neemt gestaag toe sinds het aantreden van Trump. “Een positieve bijwerking”, zo concludeerde Ronald Ockhuysen in het Mediaforum van NPO Radio 1.

Vrijdagochtend concludeerden de organisaties Free Press Unlimited en Freedom House in een rapport dat de persvrijheid wereldwijd onder druk staat. De Verenigde Staten wordt hierin expliciet genoemd. Sinds zijn aantreden probeert president Trump journalisten van hun legitimiteit te beroven door ze af te schilderen als brengers van nepnieuws, zo staat in het rapport.

Lees ook: 'Persvrijheid staat wereldwijd onder druk'

Boemerang

“Het geroep van Trump komt eigenlijk als een boemerang terug”, vindt Ronald Ockhuysen, de hoofdredacteur van Het Parool. Kwaliteitskranten als de New York Times en de Washington Post zien hun abonnementenaantal stijgen. Volgens Ockhuysen komt dat omdat ze zich richten op waarheidsvinding. “De basis van serieuze journalistiek”, volgens de hoofdredacteur.

Volgens Ockhuysen zien steeds meer Amerikanen het nut in van betaalde journalistiek. Een groot publiek denkt “ho, wacht even, we hebben een president die dingen roept, maar gelukkig is er een serieuze pers die controleert of het klopt.”

Doorgeefluik

Ook oud-Duitsland-correspondent Margriet Brandsma ziet de neergang van de persvrijheid als een wake up call. “Journalisten moeten terug naar hun core business”, vindt zij, “checken of het klopt.” Ockhuysen en Brandsma vinden beiden dat journalisten te vaak als een doorgeefluik fungeren en nieuws overschrijven.

Kijk hier het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Margriet Brandsma terug:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie