Achtergrond
EO

'Arnaud Beltrame is een katholieke martelaar'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Arnaud Beltrame is een katholieke martelaar'

Arnaud Beltrame is de nationale held van Frankrijk. Deze Franse officier bood zich vorige week vrijdag aan in ruil voor een gewonde vrouw, tijdens de gijzeling van een supermarkt in Trèbes. Hij stierf uiteindelijk in het ziekenhuis aan verschillende messteken in zijn hals. Commentator Jan-Willem Wits vertelt in Dit is de Dag over de motivatie van de Franse held.

"Beltrame werd koelbloedig afgeslacht", vertelt Wits. In veel media werd gesteld dat Beltrame zijn plicht als patriot en politieagent deed. Maar dat is niet het hele verhaal. Volgens collega’s van Beltrame is er geen enkel protocol bij gijzelingen waarin wordt aangedrongen op een ruil tussen een agent en gegijzelden.

Beltrame koos er vrijwillig voor en wist welk risico hij liep. De echte reden voor deze keuze lijkt ergens anders vandaan te komen: zijn geloof. "Beltrame kwam uit een katholieke familie die daar weinig aan deed. Als begin dertiger herontdekte hij het geloof. Hij ging op pelgrimage naar Santiago de Compostella, ontmoette daar zijn vrouw en ging regelmatig naar de kerk." Over enkele maanden zou hij voor de kerk trouwen en kreeg daarvoor met zijn vrouw intensieve begeleiding van een bevriende priester.

Goede Week

Beltrame was niet alleen achter de voordeur katholiek maar sprak er ook open over met collega’s en vrienden. Hij zal ook bezig zijn geweest met de Goede Week, die afgelopen zondag begon met Palmzondag. In deze week staan christenen stil bij het offer dat Jezus gaf door de dood aan het Kruis. Niet omdat Hij zo nodig dood wilde maar vanuit het besef dat je leven geven ook een daad van liefde kan zijn. "Jezus zelf zei tijdens het avondmaal: 'Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden.'

En volgens de bevriende priester van Arnaud Beltrame, die bij hem was toen hij overleed, zijn die woorden precies de verklaring waarom Beltrame tot zijn besluit kwam. Dat maakt hem tot een martelaar. Niet omdat hij voor zijn geloof gedood werd maar omdat zijn geloof hem inspireerde om een extra stap te zetten, uit liefde voor de mensen die in de supermarkt gevangen werden gehouden.

Media

Eerder deze week benadrukte Gert-Jan Segers van de ChristenUnie dat er meer aandacht besteed moet worden aan de beweegredenen van Beltrame.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het is opmerkelijk dat die katholieke dimensie in veel Nederlandse media onbesproken blijft." Zoals ook de evidente link tussen de dood van Arnaud Beltrame en de lijdensweg van Jezus die we deze week gedenken. "Het is alsof het ongemakkelijk voelt dat het geloof ook aan kan zetten tot heldendaden. Toch is dat precies wat Beltrame dreef. Niet zijn plicht als politie agent. Maar zijn liefde voor God en zijn medemens. Moge Arnaud Beltrame rusten in vrede."

Ster advertentie
Ster advertentie