Achtergrond
BNNVARA

Samira el Kandoussi: 'Iemand moet jouw liefde wel willen'

foto: Corine Koole & Samira el Kandoussifoto: Corine Koole & Samira el Kandoussi
  1. Nieuwschevron right
  2. Samira el Kandoussi: 'Iemand moet jouw liefde wel willen'

De komende weken presenteert Willemijn Veenhoven iedere vrijdagmiddag samen met Volkskrant-journaliste Corine Koole in De Nieuws BV de nieuwe rubriek Op de Liefde. Samen met bijzondere gasten gaan ze op zoek naar de essentie van liefde en ontdekken ze de mooie, maar ook de rauwe en moeilijke kant ervan. In aflevering 2: Journaliste Samira el Kandoussi over het verlangen naar liefde, de keuze tussen carrière en gezin en haar man die ongeneeslijk ziek werd.

Carrière

"Ik kon onwijs met hem lachen. We gingen vaak na werk wat drinken en hadden het gewoon heel leuk samen. Op een gegeven moment, na een half jaar, vroeg hij mij ten huwelijk." Haar 'Marokkaanse leeuw', zoals Samira hem noemt, was eindelijk toch gekomen. Op haar 35ste. Ze had de druk gevoeld, de biologische klok. Wilde een gezin en was op zoek naar die ene ware liefde. Daar was ze eerder nooit echt mee bezig geweest. Haar carrière ging voor. Als journaliste reisde ze voor verschillende televisieprogramma's de hele wereld over en was "geprogrammeerd met het idee dat ik eerst carrière moest maken en dat carrière niet samen kon gaan met kinderen krijgen." Ze vervolgt: "Ik ben hier geboren en opgegroeid, ging vrij jong de media in en dat soort vrouwen had ik allemaal om me heen."

Kanker

In het verleden had ze wel mannen leren kennen, maar die probeerden haar vaak te veranderen. "Die vonden dat heel bedreigend dat ik de wereld over reisde en dat ik zo sterk een eigen mening heb. Ze wilden me altijd een poepje laten ruiken." Totdat hij kwam. "Ik had het gevoel dat hij me niet veroordeelde en me accepteerde voor hoe ik ben." Ze trouwden en Samira raakte vrij snel in verwachting. Maar hun wereld stortte in toen hij haar belde vanuit de Eerste Hulp. Hij was ingestort, moest in het ziekenhuis blijven voor onderzoek. "Hij moest blijven slapen. De volgende ochtend is er gelijk een scan gedaan. Twee dagen daarna hoorde ik dat hij nog een halfjaar te leven had en met chemo waarschijnlijk anderhalf jaar." Diagnose: Kanker.

Quote

Ik vind het iets heel bedriegelijks. We zijn altijd op zoek naar de liefde, we zijn altijd op zoek naar de ware. Ik heb zolang gewacht op de ware, toen kwam hij en toen bleek dat ook helemaal niet waar te zijn.

Samira el Kandoussi

Waarom?

"Ik weet nog wel dat ik echt dacht, en het is heel egoïstisch, 'waarom ik'? Ik had zolang gewacht. Ik heb een Marokkaanse achtergrond. Waar ik vandaan kom, tenminste in mijn familie, trouwt iedereen heel jong, dus ik zag al mijn nichten, vriendinnen trouwen rond hun 22ste, 23ste. Sommigen maakten gewoon heel slim gebruik van het "uithuwelijken". Dat heeft hier natuurlijk een hele negatieve lading, maar nu achteraf denk ik, dat ze toen heel slimme keuzes hebben gemaakt. Ze trouwden gewoon met jongens uit families die hun ouders kennen en zij voldeden aan bepaalde dingen die zij zochten. Die meiden, die nichten, zijn nog steeds getrouwd en hebben drie, vier kinderen en als je ze ziet zijn ze heel gelukkig."

Onbijttafel

Samira's leven en dat van haar man veranderde in één klap. "Ja, ik was zeker teleurgesteld. Ook in mezelf. Maar ook in het leven, dat echt bedrieglijk is. Je moet je voorstellen, ik zat al te rekenen toen ik hem had ontmoet - ik vond hem echt een hele leuke man, hij paste echt bij mij, gewoon met humor, gezellig, een leuke vent - en ik zat al te rekenen, oh dan ga ik nu een kind krijgen, dan wacht ik nog ongeveer driekwart jaar, en dan ga ik voor de tweede en dan kan ik er misschien drie krijgen, want dat lijkt me zo gezellig aan die ontbijttafel op zondag. Maar toen werd hij bij de eerste dus ziek en ging mijn plan niet door."

Muur

Maar niet alleen hun leven veranderde compleet, ook haar man veranderde. Inmiddels gaat het zo slecht tussen hen dat ze niet meer samen zijn. "We zijn nog niet gescheiden, we zijn getrouwd, maar ik denk niet, hoe het er nu uitziet, dat wij nog bij elkaar komen." Samira vertelt dat hij negatief werd, heel snel kwaad werd "om de meest idote dingen" en de spanning in huis toenam. "Hij had een muur om zich heen gecreëerd. Praatte niet over zijn emoties."

Quote

Ik kon onwijs met hem lachen. We gingen vaak na werk wat drinken en hadden het gewoon heel leuk samen. Op een gegeven moment, na een half jaar, vroeg hij mij ten huwelijk.

Samira el Kandoussi

Rahma

Ze vertelt dat ze altijd naar Rahma heeft gezocht. "In het Arabisch staat het bijna gelijk aan genade hebben, barmhartig zijn en voor mij is dat de ware liefde. Ik wilde hem dat geven, mijn genade, mijn barmhartigheid. Ik wilde voor hem zorgen, maar iemand moet je ook toelaten en als iemand die muur om zich heen heeft, dan kom je daar gewoon niet. Iemand moet jouw liefde wel willen." Ook Samira's eigen gezondheid begon onder de situatie te lijden. "Het moet van twee kanten komen. Mijn liefde was heel sterk, maar alles draaide om hem." Ze begreep dat, vertelt dat hij er ook niks aan kon doen dat hij ziek is geworden, maar "op een gegeven moment had ik het gevoel dat hij zich ergerde aan mij en dat ik niet welkom was, dus toen ben ik weggegaan."

Bedrieglijk

De heftige gebeurtenissen hebben ook haar kijk op de liefde veranderd: "Ik heb geleerd dat de liefde wel bestaat, maar ook weer niet. Dat het iets is wat heel makkelijk weer wegvliegt. Het is iets heel vluchtigs. Ik heb ontzettend veel, dacht ik, liefde gehad met deze man." Als haar wordt gevraagd een van haar mooiste momenten met hem te noemen, antwoordt ze: "ja, dat je in elkaars armen ligt en tegen elkaar zegt dat je van elkaar houdt", maar voegt ze eraan toe, "dan kan iemand toch ineens een heel ander gezicht hebben." Volgens Samira staren we ons in deze samenleving teveel blind op de liefde. "Ik vind het iets heel bedrieglijks. We zijn altijd op zoek naar de liefde, we zijn altijd op zoek naar de ware. Ik heb zolang gewacht op de ware, toen kwam hij en toen bleek dat ook helemaal niet waar te zijn."
Luister en kijk hier naar het hele gesprek met Samira el Kandoussi:

'Op De Liefde' met Samira el Kandoussi

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie