Achtergrond
NTRVPRO

'Een keurige val in het ravijn.' Wat beweegt alpinisten?

foto: 1967 Plugge op top Ushba
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een keurige val in het ravijn.' Wat beweegt alpinisten?

Wie als eerste op de top kwam? Herman Plugge vindt het “een onzinnige vraag”. Dat was “volmaakt oninteressant voor ons”. Plugge weet niet meer wie als eerste de top bereikte toen hij in 1967 met een groep studenten de hoogste berg van Europa beklom. Andere dingen maakten meer indruk. Bijvoorbeeld toen hij een collega van de berg af zag storten, twintig meter de diepte in, voor hij aan het touw bleef hangen. Plugge: “Het ging keurig.” Documentairemaker David de Jongh: “Hij ging keurig het ravijn in?” Plugge: “Ja. Geluidloos.”

#80 - Een keurige val - DOCS

Een keurige val

Vorig jaar maakte David de Jongh in samenwerking met DOCS de podcast Sisyphus, over de geruchtmakende beklimming van de Annapurna in 1977. Nu is er een nieuw seizoen van de podcast met een tweeluik over Herman Plugge (1939), die terugkijkt op zijn leven en opmerkelijk nuchter vertelt over zijn avonturen als alpinist. De twee delen zijn als één lange documentaire te horen in DOCS onder de titel Een keurige val.

Bij het grote publiek is Plugge niet erg bekend, maar binnen de Nederlandse klimwereld weet iedereen wie hij is. Hij nam het initiatief voor de eerste klimmuur in Nederland en bedacht de Herman Plugge trofee (ook bekend als de Irish Coffee Award), een felbegeerde prijs onder bergbeklimmers. Ook gaf hij leiding aan de legendarische Mount Everest-expeditie van 1984, die uitmondde in een van de grootste vetes in de Nederlandse bergsport.

foto: Herman Plugge

1967 Kaukasus - Herman Plugge (rechts)

Vindingrijk

Plugge viel al vroeg op door zijn inventiviteit. Expedities zijn prijzige ondernemingen, maar hij wist telkens nieuwe trucs te verzinnen om de reizen te bekostigen. Hij liet expedities sponseren door Verkade (gratis koekjes) of door Mars (gratis repen) en kreeg in 1968 een opgevoerde DAF (gratis vervoer) in bruikleen voor een stunt: zijn plan was om van zijn huis in Rotterdam naar de Mont Blanc te rijden, die te beklimmen en weer huiswaarts te keren, en dat alles in 48 uur tijd.

De Telegraaf vond het een mooi plan en betaalde mee in ruil voor een exclusief reisverslag. Wie de top wil bereiken, zo wordt duidelijk, moet niet alleen koelbloedig, maar ook vindingrijk zijn.

Dit jaar neemt Plugge vanwege gezondheidsproblemen afscheid van de bergsport en daarmee ook van de organisatie van de Irish Coffee Award, maar zijn collega-klimmers hebben beloofd om de prijs voort te zetten in zijn naam. David de Jongh legde het levensverhaal vast van deze bijzondere alpinist.

foto: David de Jongh

Herman Plugge

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie