Podcast

Enorme risico's, kou en stank van pisflessen. In de podcast Sisyphus: wat beweegt bergklimmers?

foto: Sisyphus
  1. Nieuwschevron right
  2. Enorme risico's, kou en stank van pisflessen. In de podcast Sisyphus: wat beweegt bergklimmers?

Wat beweegt iemand om moedwillig levensgevaar te lopen alleen maar om de top van een berg te bedwingen? David de Jongh verdiepte zich in de merkwaardige mensensoort der alpinisten en dook in de geschiedenis van het Nederlandse bergbeklimmen. Met vijf klimmers kijkt hij terug op de legendarische beklimming van de Annapurna in 1977, de eerste keer dat een Nederlander op 8000 meter hoogte moest komen. Over de enorme risico’s, de kou, de stormen, de lawines, de irritaties onderling, de stank van pisflessen en het voortdurende gehoest. Halen onze helden de top, en tegen welke prijs?

Trailer Sisyphus - Sisyphus

Wat beweegt bergklimmers?

Waarom beklim je een berg? Omdat-ie er staat, zal de alpinist zeggen. David de Jongh vergelijkt de bergbeklimmer met Sisyphus, de mythische figuur, die gedoemd was een rots naar de top van de berg te sjouwen, waarna de rots naar beneden rolde en Sisyphus weer opnieuw moest beginnen, tot in het oneindige. Volgens Albert Camus is Sisyphus een held en is zijn arbeid een metafoor voor het leven zelf - een ogenschijnlijk zinloze exercitie - maar misschien zit de zin in het sjouwen zèlf. Alpinisten zijn de krijgers van Camus, die steeds weer zin vinden in het ogenschijnlijk zinloze.

Met de podcast Sisyphus onderzoekt David wat deze krijgers beweegt, waar ze tegenaan lopen en hoe ze met elkaar omgaan. Maar vooral: hoe kan een alpinist in een toestand van continu levensgevaar overleven? Om deze vragen te beantwoorden besloot hij om één legendarische bergbeklimming minutieus te reconstrueren, met hulp van de klimmers van toen.

1977: naar de Annapurna

In de herfst van 1977 deden elf Nederlanders een eerste poging om boven de 8000 meter te komen. Het was een bont gezelschap, bestaande uit onder meer drie artsen, een chemicus en een hoogleraar informatica. De klimmers vertrokken naar de Himalaya om daar, gesteund door sherpa’s en dragers, de Annapurna te bedwingen, een berg die berucht is om haar vele lawines.

Alpinist Mathieu van Rijswick: "Een tocht als die naar de Annapurna in 1977 was statistisch even risicovol als een verblijf in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog."

foto: David de Jongh en Henk Hovinga

Klimmers toen en nu

Een tocht die talloze vragen oproept

Sisyphus vertelt het verhaal van de moeizame tocht, waarbij de Nederlanders intense momenten van geluk, schoonheid, ontberingen en gevaar beleven. Een tocht die bij David talloze vragen oproept: Wat doe je als je tentgenoot zijn stinkende pisfles steeds open in de tent laat staan? Hoeveel is je eigen prestatie waard, als de sherpa’s alles dragen en het pad effenen? Hoe ga je verder als je net een stuiflawine hebt overleefd? En moet de klimmer een egocentrisch beest zijn, of juist een groepsdier gericht op harmonie?

David de Jongh maakt met Sisyphus een audioverhaal met komische en ontluisterende botsingen die we dankzij het rijke archiefmateriaal, dagboek-citaten en onlangs teruggevonden walkie-talkie-gesprekken, van minuut tot minuut kunnen volgen.

Sisyphus is een podcast gemaakt voor de NTR en NPO Radio 1 en is hier in zijn geheel te beluisteren.

Gerelateerde podcast

Sisyphus

Sisyphus

Ster advertentie
Ster advertentie