Achtergrond
KRO-NCRV

Schoolpsycholoog: 'Roepen dat het een verloren generatie is, verhoogt de hopeloosheid'

foto: Maria Tenevafoto: Maria Teneva
  1. Nieuwschevron right
  2. Schoolpsycholoog: 'Roepen dat het een verloren generatie is, verhoogt de hopeloosheid'

"Stop met roepen dat het een verloren generatie is", zegt schoolpsycholoog Hanneke Visser in Spraakmakers over de jongeren van nu. "Op het moment dat wij roepen dat deze jongeren een verloren generatie vormen, is het moeilijk voor hen om zichzelf te herpakken."

Liever ziet de schoolpsycholoog dat hun veerkracht geprezen wordt en dat in jeugdraden plannen worden gemaakt voor wanneer het leven binnenkort weer open gaat.

Meer depressieve klachten

Tom Versteeg, directeur scholengemeenschap Van der Capellen uit Zwolle, ziet de nood onder jongeren juist de afgelopen weken sterk toenemen. Steeds meer van zijn leerlingen kampen met depressieve klachten en hebben ondersteuning nodig. Zodra het mogelijk is, wil hij de leerlingen op een veilige manier weer bij elkaar brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"We kunnen klassen een keer per week in grote ruimtes laten samenkomen zodat ze elkaar weer kunnen ontmoeten. Zo kunnen we kijken hoe het individueel gaat en kunnen we ze ook weer in kleine groepen aan het werk zetten."

Eindexamen

Versteeg is directeur van een school met 1.400 leerlingen. Hij maakt zich vooral zorgen over de eindexamenklassen. Zij moeten volgens hem dezelfde toets maken, in andere omstandigheden.

Ook als deze groep slaagt, zijn de problemen nog niet voorbij. Hij wil dat er - net als voor de basisschoolleerlingen die de overstap naar de middelbare school maken, een plan komt. "We moeten nadenken over hoe we een brug kunnen slaan en leerlingen kunnen ondersteunen als ze naar het mbo, hbo of wo gaan."

Stand.nl: De eerstvolgende versoepelingen moeten gericht zijn op jongeren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie