Achtergrond
EO

Pechtold: luister naar advies uitbreiden wietexperimenten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pechtold: luister naar advies uitbreiden wietexperimenten

"Ik vind dat je goed naar de adviescommissie moet luisteren." Dat stelde D66-leider Alexander Pechtold in Dit is de Dag in antwoord op de vraag wat hij nou van het advies vindt om de experimenten met een gesloten cannabisketen uit te breiden. Eerder hielden de coalitiepartijen nog de kaarten tegen de borst.

Video niet beschikbaar

Vorige week kwam de Commmissie Knottnerus met een langverwacht advies aan het kabinet om de wietexperimenten te doen in aanzienlijk meer gemeenten dan vastgesteld in het regeerakkoord (zes á tien), met meer telers, met sterkere wiet en de gewenste afbouwfase wordt ‘onlogisch en riskant’ genoemd. "Zoals jullie het bedacht hebben als formerende partijen, dat kan beter, aldus de commissie," stelt Pechtold. "De vraag is nu: wil je een geslaagd experiment of niet. De adviescommissie zegt, als je het niet zo doet, dan is de proef niet geslaagd. En we vinden, als je het doet, moet je het serieus doen. En niet na afloop een discussie krijgen: dit was een experiment wat gedoemd was te mislukken."

Kabinet

De vraag is nu hoe het kabinet gaat reageren op het advies van de commissie Knottnerus. Pechtold: "Ik weet dat het kabinet luistert, ze weten hoe ik erin zit. En iedereen is gebaat met een goed experiment. Ik kan het eisen, maar ik laat mensen liever zelf tot inzicht komen met de feiten. Als je iets wil bereiken, moet je de ander niet de mes op de keel zetten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Appartement

In het gesprek in Dit is de Dag over de voortgang van het kabinet Rutte3 ging Pechtold ook in op de ophef over de schenking van een appartement in Scheveningen wat hij niet opgegeven heeft in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Hij blijft erbij dat het een privé zaak is en ziet niets in het uitbreiden van de regels voor het opgeven van giften. Het presidium van de Tweede Kamer gaat nu wel kijken naar een aanscherping van de integriteitsregels, zo werd vandaag bekend. Pechtold: “Als je het in de toekomst anders wil, gaan we die discussie aan. Maar ik wil wijzen op het voyeuristische wat dan ontstaat. Dat kan ver gaan. Integriteit gaat erom dat wanneer je met je daden geconfronteerd wordt, of je dan een goed verhaal hebt.”

Alexander Pechtold over Rutte III

Ster advertentie
Ster advertentie