Achtergrond
EO

Vijf tips om digitaal te detoxen tijdens de vakantie

foto: Remko de Waal, ANPfoto: Remko de Waal, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf tips om digitaal te detoxen tijdens de vakantie

De zomervakantie in het zuiden is al begonnen en ook de rest van Nederland maakt zich op om een paar weken bij te komen na een jaar hard werken. Maar kun je wel uitrusten als smartphones en tablets om aandacht blijven schreeuwen? Psychiater Bram Bakker geeft in Dit is de Dag hoe je loskomt van je scherm en gaat in gesprek met presentator en theatermaker Marc de Hond.

Bakker: ''Vakantie heeft de functie van je hoofd bij laten komen. We belasten dat hoofd alsof we topsporters zijn, maar die nemen ook rust''. Wel de smartphone gebruiken tijdens de weken pauze vergroot volgens hem het 'afbrandrisico'.

De Hond ziet er niet zoveel kwaad in. De telefoon is voor hem als een 'Zwitsers zakmes', waarin allerlei functies handig samenkomen. Hij heeft wel als stelregel dat hij de smartphone niet gebruikt in bijzijn van zijn kinderen.

De tips van Bram Bakker:

1. Zet je telefoon op de vliegtuigmodus

2. Doe aan verwachtingsmanagement: vertel iedereen dat je tijdelijk niet of moeilijk bereikbaar bent, en schakel afwezigheidsmelders in en notificaties uit

3. Check je berichten maximaal twee keer per dag

4. doe het samen: steun elkaar als stel of gezin in het niet gebruiken, en corrigeer elkaar als iemand stiekem toch op zijn schermpje kijkt

5. snap wat je telefoon doet: je brein wordt als het ware beloond als je een berichtje krijgt

Tips om minder de telefoon te gebruiken tijdens de vaksntie

Ster advertentie
Ster advertentie