Achtergrond

‘Kerkelijk misbruik moet niet kunnen verjaren’

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Kerkelijk misbruik moet niet kunnen verjaren’

[EO] Misbruik in kerkelijke kring moet niet kunnen verjaren. Dat stelt Ineke van Dongen van het Meldpunt voor seksueel misbruik in kerkelijke relaties. Afgelopen weekend kwam binnen de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Amersfoort een bijna verjaarde misbruikzaak naar buiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 1986 pleegde een gemeentelid strafbare feiten met meerdere kinderen, maar dat werd binnenskamers gehouden met het medeweten van de toenmalige gemeenteleiding. "Je moet de slachtoffers recht kunnen doen", vindt Van Dongen. "Slachtoffers van deze zaak vragen zich af: de dader zal er toch niet mee sterven? Dus moet het openbaar worden."

De dader van het misbruik is een 71-jarige man uit Hoevelaken. Volgens Henk te Roller, kerkenraadslid en woordvoerder van de gemeente waar de zaak speelt, was het misbruik bekend maar is het lang stil gehouden. "De man heeft in 1986 gesproken met predikanten over misbruik van 12 kinderen. Dat is verder onder de pet gehouden. Tot vorige week. Toen werd voor hem in de kerk gebeden omdat hij ziek is. Later kwam een sms binnen aan een van de gemeenteleden met de boodschap: ‘weten jullie wel van zijn donkere verleden'?"

Angst

De kerk koos dit keer wel gelijk voor openheid. Volgens Van Dongen is dat terecht, en verdient de melder de bescherming als een klokkenluider. Waarom de zaak zolang verborgen kon blijven, verklaart Van Dongen uit een combinatie van onkunde, naïviteit en angst. "Je denkt als kerk dat je het in de hand moet kunnen houden. Maar een zaak van deze omvang is niet te overzien."

Van Dongen zegt dat de kerken hebben afgesproken dat seksueel misbruik voor hen nooit kan verjaren. Als het aan haar ligt gaat dat in de toekomst ook voor het strafrecht gelden. “Als we dat als kerken kunnen, dan zeg ik kom, laten juristen daar ook eens naar kijken”.

Het gesprek met Ineke van Dongen

Ster advertentie
Ster advertentie