Achtergrond
KRO-NCRV

Kansspelautoriteit machteloos tegen 'gokken' in FIFA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kansspelautoriteit machteloos tegen 'gokken' in FIFA

Het lukt de Kansspelautoriteit vooralsnog niet om illegale verrassingspakketjes in voetbalspel FIFA te verbieden. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Minderjarigen worden volgens de autoriteit blootgesteld aan gokken. Producent EA ziet het probleem niet en noemt de pakketjes 'leuk' en 'aantrekkelijk'.

Ajax, PSV en Feyenoord

Het is de droom van ieder kind: profvoetballer worden bij een van de grootste clubs in Nederland. Slechts een minuscuul aantal jongens en meisjes maakt die droom waar. Maar wat niet in het echt kan, kan nu wel in een game. Rond voetbalspel FIFA is een heuse subcultuur ontstaan, met een eigen competitie - de eDivisie - en professionele gamers die voor clubs als Ajax, PSV en Feyenoord uitkomen.

Juist over de game FIFA is de afgelopen jaren veel discussie ontstaan. Er is groeiende kritiek op de verrassingspakketjes waarmee de gamers spelers kunnen kopen in het spel. Dat zijn pakketjes waarmee je als gamer een sterker team kunt opbouwen. Maar je weet niet wat je koopt, dat is de verrassing bij het openmaken van de pakketten.

Gouden handel

Het blijkt een gouden handel voor de maker van het spel, EA. Gamers geven soms duizenden euro's uit aan de pakketjes. Het zorgde ervoor dat EA in het afgelopen boekjaar een recordomzet boekte van 1,5 miljard euro, alleen al met de verkoop van de pakketjes.

Die gouden handel is volgens de Kansspelautoriteit niet toegestaan. De pakketjes vallen onder gokken, zeggen zij. "Het druist in tegen het Nederlandse kansspelbeleid. Wij zien vooral dat het schadelijk kan zijn als minderjarigen worden blootgesteld aan de schadelijke effecten hiervan", zegt Geraldine Huijssoon van de Kansspelautoriteit.

Toch lukt het niet om het gokelement te verbieden. De autoriteit vond na onderzoek in vier spellen illegale gokelementen en nam maatregelen. Sommige fabrikanten gaven gehoor aan het verbod, maar gamegigant EA ondernam geen actie.

Kansspelautoriteit machteloos

Als EA niet uit eigen beweging de pakketjes uit FIFA haalt, kan de Kansspelautoriteit sancties opleggen. Maar de Kansspelautoriteit zal niet snel procederen, denkt advocaat Lars Westhoff, gespecialiseerd in gaming en gambling. Het is volgens hem niet klip en klaar of de pakketjes onder de huidige Kansspelwet vallen. "En een leger advocaten van EA gaat behoorlijk beslag leggen op de capaciteit van de autoriteit." In 2021 komt een nieuwe wet, Kansspelen op Afstand, die gaat over online kansspelen. Maar ook hier worden loot boxes, zoals de pakketjes ook wel genoemd worden, niet eenduidig verboden. Westhoff denkt daarom dat de pakketjes voorlopig niet uit FIFA zullen verdwijnen.

EA laat in een reactie weten de pakketjes niet als gokken te zien: "We zijn er heilig van overtuigd dat onze games leuk moeten zijn. Dat betekent dat ze veilig zijn, eerlijk en dat spelers het spel moeten kunnen spelen als onderdeel van een gezonde leefstijl."

Zondagavond om 19.00 uur zendt Reporter Radio op NPO Radio 1 een uitgebreide reportage uit over het gokelement in FIFA.

Ster advertentie
Ster advertentie