Achtergrond

Ontroerende opera Anne & Zef raakt iedereen

foto: Ronald Knappfoto: Ronald Knapp
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontroerende opera Anne & Zef raakt iedereen

[EO] Wat gebeurt er als Anne Frank en een Albanese jongen die slachtoffer is van bloedwraak elkaar ontmoeten in de hemel? Het is de basis voor de opera Anne & Zef, die volgend weekend wordt uitgevoerd in het Holocaust Museum in Amsterdam.

Sopraan Lilian Farahani, die de rol van Anne vertolkt in de opera, zegt altijd een bepaalde connectie te hebben gehad met het verhaal van Anne Frank. "Als tiener heb ik ook een soort Anne Frank-fase gehad. En dat kwam omdat haar verhaal heel dichtbij kwam. Zij was ook 14, verliefd op een jongen en werd gek van haar ouders. Dat greep me heel erg aan."

Toen componiste Monique Krüs begon met het schrijven van de opera zag ze Farahani al de rol van Anne vertolken. "Ik kende haar in eerste instantie niet", vertelt Farahani, "maar blijkbaar had ze mij al een keer horen zingen in een opera van Mozart." Vanaf dat moment begon Krüs met het componeren van de opera met Farahani als Anne in de hoofdrol. "Toen ik me uiteindelijk aanmeldde voor de audities kreeg ik het antwoord: ik had je in gedachten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tragisch verhaal

De opera focust zich zowel op het leven van Anne Frank als op het leven van de Albanese Zef Bunga. Het verhaal speelt zich af in de hemel waar de twee hoofdpersonen hun aangrijpende levensverhalen vertellen en uitleggen hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Farahani: "Het is geen dramatische voorstelling, maar het publiek huilt vaak wel. Zeker de volwassenen. Ze zien twee onbevangen jonge mensen die een heel tragisch leven leiden."

De opera is ooit geschreven voor kinderen van 12 jaar en ouder. Maar in de praktijk blijkt dat het ook een opera voor volwassenen is. "Iedereen moet met dit verhaal bereikt worden, maar het achterliggende doel is om de scholieren van nu dit verhaal mee te geven op een andere manier dan uit het boek." Volgens Farahani kijkt de oudere generatie vooral naar het achterliggende thema van de Tweede Wereldoorlog, terwijl jongeren zich juist zitten te verkneukelen om het liefdesverhaal.

Ster advertentie
Ster advertentie