Achtergrond

Van Helvert (CDA): 'Uitspraken Jetten over F-35 hip, maar onverantwoord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Helvert (CDA): 'Uitspraken Jetten over F-35 hip, maar onverantwoord'

[KRO-NCRV] Nederland moet zich houden aan de kerntaak van de NAVO, en de optie behouden om de nieuwe straaljager F-35 met kernwapens uit te rusten. Dat zegt CDA-buitenlandwoordvoerder Martijn van Helvert in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "We hebben deze toestellen gekocht om er kernwapens onder te hangen. Dat is één van de afspraken met de NAVO."

Coalitiepartner D66 wil juist geen nucleaire bommen onder de vleugels van de nieuwe straaljagers. Partijleider Rob Jetten zei in Met het Oog op Morgen dat kernwapens niet per definitie leiden tot een betere wereld. Van Helvert noemt het 'hip' om dat te zeggen, maar vindt het 'onverantwoord' om dat op de radio te zeggen.

Uitspraken van Jetten 'hip', maar 'onverantwoord'

"Als je alle afspraken met de NAVO zomaar opzegt, live op de radio, dan is dat hip om te zeggen, maar onverantwoord. Je kunt een afspraak niet zomaar eenzijdig opzeggen. Dan gaat de NAVO je ook beperkingen opleggen. Die gevolgen moet je in kaart brengen en daar moet je eerlijk over zijn." Volgens Van Helvert heeft Nederland de JSF juist gekocht om er kernwapens onder te hangen. "Die taak heeft 'ie, de mogelijkheid om er een kernbom eronder te hangen."

'We willen hetzelfde, namelijk nul nucleaire bommen'

"Uiteindelijk willen we hetzelfde, namelijk nul nucleaire bommen gooien, alleen over de weg er naar toe verschilt het CDA van D66", zegt Van Helvert. "We moeten sterk zijn in de onderhandelingen met Rusland." Als je van te voren zegt dat je je vliegtuigen niet met kernwapens worden uitgerust, dan geef je van te voren alles al weg, vindt Van Helvert. "Zolang er kernwapens zijn, moet de NAVO ze ook hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie