Achtergrond

Rapporteur Mensenhandel: 'Onverstandig om paspoorten kindersekstoeristen niet af te pakken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapporteur Mensenhandel: 'Onverstandig om paspoorten kindersekstoeristen niet af te pakken'

"Als iemand in Nederland is veroordeeld voor kindersekstoerisme in het buitenland en er is kans op herhaling, dan moet het paspoort worden ingenomen. Maar dat gebeurt niet." In haar elf jaar als Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, was dit één van de aanbevelingen van Corinne Dettmeijer.

In totaal deed ze 194 aanbevelingen, de paspoortinname heeft het niet gehaald. "Ik vind dat onverstandig. Omdat je als Nederlandse overheid moet laten zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor Nederlandse daders ten opzichte van kinderen in het buitenland."

Onderzoek Terre des Hommes Nepal

Kinderrechtenorganisatie Terre Des Hommes heeft 350 Nederlandse kindersekstoeristen in het vizier. Afgelopen vrijdag is een 75-jarige man uit Tilburg in Nepal opgepakt, toen hij op een hotelkamer zat met vier jongetjes van onder de tien jaar.

Dettmeijer wist dat Terre Des Hommes met het onderzoek bezig was, maar was er niet operationeel bij betrokken. "Je hebt NGO's nodig om dit soort werk te doen ter plekke, want de Nederlandse politie heeft daar geen bevoegdheden. Onderzoeken worden gedaan in goed overleg met de politie en het OM."

Afscheid

Dettmeijer heeft in elf jaar veel afschuwelijke verhalen gehoord. Ze kan nog steeds heel boos worden om individuele verhalen, maar kan er ook met afstand naar kijken. "Dat heb ik nodig om effectief te zijn."

Vandaag neemt Dettmeijer officieel afscheid als Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Herman Bolhaar, voorheen de hoogste baas van het OM, neemt het stokje van haar over.

Bekijk hier het gesprek met Corinne Dettmeijer:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie