Achtergrond

Actrice laat zich opsluiten in psychiatrische kliniek om in te leven in rol

foto: Foto: Annemieke van der Togtfoto: Foto: Annemieke van der Togt
  1. Nieuwschevron right
  2. Actrice laat zich opsluiten in psychiatrische kliniek om in te leven in rol

[EO] Actrice Yora Rienstra ging heel ver om zich in te leven in haar rol in het theaterstuk PAAZ. Ze liet zich opnemen in een psychiatrische kliniek.

Het theatestuk is gebaseerd op het gelijknamige boek PAAZ. De schrijfster Myrthe van der Meer vertelt in haar boek over de psychiatrische klachten die ervoor zorgden dat zij overwerkt en suïcidaal werd en hoe zij geconfronteerd werd met een dwangeopname. De bestseller is nu omgewerkt tot een toneelvoorstelling, die aankomend voorjaar te zien is in zestig theaters. Yora Rienstra, de actrice die het verhaal van Van der Meer vertolkt, liet zich in voorbereiding daarop opnemen in een psychiatrische kliniek.

Dit is de trailer van PAAZ:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Rienstra: “De kliniek waar ik werd ‘opgenomen’ was een bijzondere plek. Ik werd er heel hartelijk ontvangen en ik merkte dat de mensen echt bezig zijn met herstellen. Daar wordt alles aan gedaan. Ze krijgen medicatie, behandelingen en ze nemen deel aan gespreksgroepen. Maar er zijn ook gewone, huiselijke dingen. Je kunt meehelpen met koken en er is dagbesteding. Je wordt volop gestimuleerd om actief te zijn. Het is duidelijk niet de bedoeling om de hele dag op je bed te blijven liggen, en dat mag dan ook niet.”

Stigma

“In totaal ben ik 24 uur in de kliniek geweest en ik merkte dat er vrij normale mensen zitten. Het stereotypebeeld van patiënten die er verloederd bij lopen, klopt niet met de werkelijkheid. Ik raakte aan de praat met iemand waarvan ik dacht dat die verpleegkundige was, maar die bleek te zijn opgenomen. Ik hoorde ook verhalen die duidelijk maken dat psychiatrische klachten een stigma met zich meebrengen. Iemand vertelde me dat hij geen bezoek krijgt van familie, omdat die familie de klachten niet snapt. Die hebben zoiets van: ga lekker naar buiten, loop een stuk door het bos en zeur niet zo.”

Boek

“Het boek van Myrthe van der Meer is erg bekend in de kliniek waarin ik zat. In de bibliotheek was PAAZ constant uitgeleend. Ook het theaterstuk maakt veel los. Iedereen die ik sprak wil er naartoe. Ze hebben het gevoel dat dit soort boeken en theaterproducties helpt om psychiatrische patiënten uit verdomhoekje te krijgen.”

Vanavond om 21.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken een gesprek met Myrthe van der Meer en Yora Rienstra.
De speellijst van PAAZ is hier te vinden

Ster advertentie
Ster advertentie