Achtergrond
AVROTROS

Thorn de Vries: 'Ik wil gewoon acteur zijn, niet de non-binaire acteur'

foto: eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Thorn de Vries: 'Ik wil gewoon acteur zijn, niet de non-binaire acteur'

Het gebeurt De Vries vaak, gereduceerd worden tot een non-binaire genderidentiteit. “Ik word er gek van dat ik zo in een hokje gestopt word,” vertelt acteur en activist Thorn de Vries in MISCHA!.

#70 - Thorn de Vries - MISCHA!

Ondanks dat De Vries trots is op diens gender en ziet wat het belang is van een rolmodel, geeft het een dubbel gevoel. “Het hele genderaspect is op dit moment zo’n paradox in mijn carrière en in welke kant ik op wil”, stelt De Vries. Aan de ene kant speelt die het liefst non-binaire rollen. Maar aan de andere kant ziet De Vries het niet als een verdienste om non-binair te zijn: “Ik ben trots, maar het is niet iets wat ik behaald heb.”

Zoekende

De Vries heeft het gevoel dat de filmwereld nog niet klaar is voor non-binariteit. Het aanbod van non-binaire rollen is ook heel klein vertelt De Vries. Vandaar dat De Vries de beslissing heeft gemaakt om weer naar de toneelschool te gaan. “Ik heb gesprekken met casting-directors die dan letterlijk zeggen: ‘We vinden je heel leuk maar we weten niet waar wij jou moeten plaatsen’. Maar ik wil niet stil zitten, dus dan maar leren”.

Zelfde poultje

De Vries hoopt op een toekomst waarin meer gecast wordt op personages en minder op gender- en etnische-identiteiten. Het ‘poultje’ van non-binaire acteurs is zo klein dat De Vries tijdens een casting vaak moet concurreren tegen dezelfde non-binaire acteurs. De Vries hoopt daarom op een toekomst waarin die tegen iedereen moeten kunnen concurreren. “Ik wil dat nooit iemand tegen mij kan zeggen: ‘Die rol heb je alleen maar omdat je non-binair bent.”

Luister hier het gesprek terug!

#70 - Thorn de Vries - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie