Achtergrond
VPRO

Deze dorpelingen jagen alle politici weg

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze dorpelingen jagen alle politici weg

Heeft u het ook helemaal gehad met de politiek? In een west-Mexicaans dorp hebben de bewoners alle politici eruit gegooid, en dat bevalt ze prima. Edwin Koopman reist voor Bureau Buitenland naar Cherán.

Voorzitter nieuwe dorpsraad (Foto: Edwin Koopman)

Burgemeester eruit!

Terwijl de rest van Mexico zich nu opmaakt voor de verkiezingen, regeert in Cherán de rust. Zeven jaar geleden gooiden de bewoners als eerste de burgemeester eruit, daarna volgden de anderen.

"Op een dag ging mijn man met een collega de berg op om foto's te nemen van de hekken die ze hadden neergezet rond het bos," zegt Doña Mari. "Die moesten illegale houtkappers ervan weerhouden om de bomen te kappen. Hij is nooit meer teruggekomen. In brieven had hij de burgemeester nog gevraagd om bescherming. Maar de lokale autoriteiten hebben nooit gereageerd, ze speelden onder een hoedje met de misdaad."

Doña Mari (Edwin Koopman)

Angst in Cherán

Cherán ligt in Michoacan: een deelstaat die wordt beheerst door drugskartels. Het dorp met 20.000 inwoners had veel last van illegale houtkap op de communale gronden in de omgeving. De drugskartels verdienden daar veel geld mee en kochten de autoriteiten om. In korte tijd verdween 90 procent van de bossen. In Cherán heerste de angst. Wie zijn mond opendeed verdween of werd vermoord.

Vrouwen in opstand

Tot een groepje vrouwen besloot dat het genoeg was geweest: ze kwamen in opstand. Ze blokkeerden de weg, haalden de mensen uit de vrachtwagens met hout en bonden ze vast in de kerk. Niet veel later arriveerden de burgemeester en de politie, maar de overmacht van de mensen was te groot. Pas na vijf dagen werden de gijzelaars vrij gelaten. In die tijd barricadeerden de bewoners de toegang tot het dorp en vormden een comité om het bestuur over te nemen.

Sindsdien is het rustig in Cherán. "Natuurlijk hebben we problemen, er is alcoholisme en er is een afvalprobleem," zegt Chavez. "Maar er is geen afpersing meer, er wordt niet meer gemoord en de georganiseerde misdaad is verdwenen." En politici? Die komen er niet meer in.

Luister vanavond om 19.00 naar de reportage van Edwin Koopman over dit dorp bij Bureau Buitenland op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie