Achtergrond
KRO-NCRV

Hans Alders: 'Geen draagvlak voor regeerakkoord rond Schiphol'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Alders: 'Geen draagvlak voor regeerakkoord rond Schiphol'

Er is geen draagvlak meer om het regeerakkoord rond Schiphol één op één uit te voeren. Dat zegt voorzitter Hans Alders van de Omgevingsraad Schiphol in 1 op 1. Alders heeft begrip voor de zorgen van omwonenden, die vanwege de geluidsoverlast niet willen dat er extra gevlogen wordt vanaf Schiphol.

Hans Alders over groei Schiphol: 'Geen draagvlak voor regeerakkoord'

De poging van Alders om tot een akkoord te komen over de toekomst van Schiphol, is mislukt. Bewoners, luchtvaartsector en overheid konden het niet met elkaar eens worden. "Je hebt te maken met partijen die allemaal vasthouden aan hun eigen standpunt, zodat daaruit geen gezamenlijk standpunt te destilleren is."

Geen rust meer

Dat het niet gelukt is om tot een akkoord te komen, ligt voor een groot deel aan de omwonenden. Veel omwonenden willen dat Schiphol helemaal niet meer groeit, ondanks dat eerder is afgesproken dat stillere vliegtuigen kunnen leiden tot meer vluchtbewegingen. Alders heeft daar begrip voor. "Er is sprake van een enorme volume-ontwikkeling rond Schiphol. Zelfs mensen in de omgeving die vroeger geen klachten hadden, zeggen dat er geen rust meer is. Vroeger was het piek, rust."

Politiek aan zet

De politiek is nu aan zet om te beslissen over de toekomst van Schiphol. Alders is ervan overtuigd dat er geen draagvlak is voor het regeerakkoord, waarin is afgesproken dat Schiphol moet vlijen groeien. "Het is nou eenmaal zoeken naar de balans tussen de economische activiteit en de leefomgeving. En die staat geweldig onder spanning."

Alders vindt verder dat het kabinet alles op alles moet zetten om Lelystad zo snel mogelijk te openen. "Persoonlijk denk ik dat er geen keuze is. Je hebt vliegveld Lelystad absoluut nodig."

Ster advertentie
Ster advertentie