Achtergrond
WNL

Recordaantal anonieme tips: verdachten opgespoord en wapens van straat gehaald

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Recordaantal anonieme tips: verdachten opgespoord en wapens van straat gehaald

Meld Misdaad Anoniem heeft in het afgelopen jaar ruim 20.000 meldingen doorgestuurd naar de politie en andere opsporingsinstanties. Dat is veel meer dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit jaarcijfers die gedeeld zijn met de podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

In 2023 stuurde Meld Misdaad Anoniem 20.328 meldingen door. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor toen het nog om 18.857 meldingen ging. Dankzij anonieme tips zijn minstens 3.120 verdachten opgespoord en 1.255 wapens van de straat gehaald.

Drugshandel

Ruim de helft van de 20.328 meldingen waren drugsgerelateerd. In totaal ontving Meld Misdaad Anoniem 11.819 tips over onder andere de import van drugs via de havens, productie van synthetische drugs, hennepteelt en de handel op straat of vanuit woningen. Uit een analyse van de jaarcijfers blijkt dat vooral de tips over straathandel fors zijn toegenomen. Het meldpunt ontving hierover vorig jaar een recordaantal van 4.580 tips, een stijging van 34 procent. Ook het aantal meldingen over drugshandel vanuit woningen was met 3.829 tips niet eerder zo hoog.

Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem laat aan Het Misdaadbureau weten: "Drugshandel heeft impact op de buurt. De bereidheid om te melden is hoger als criminaliteit negatieve gevolgen heeft voor de buurt of de persoon zelf."

Anniko van Santen

Opvallend is het recordaantal tips dat is doorgegeven naar aanleiding van opsporingsberichtgeving zoals Opsporing Verzocht en de regionale opsporingsprogramma’s. Anniko van Santen, al jarenlang het gezicht van Opsporing Verzocht, zegt: "We zijn heel trots dat het nog steeds werkt. Iemand op een dinsdagavond aanspreken op verantwoordelijkheid, de verhalen zo goed mogelijk vertellen, mensen soms ook over de streep duwen. Dat mensen de stap zetten om te helpen. Dat is super."

Janssen voegt daaraan toe: "Naast de opsporingsprogramma’s zijn er vanuit de politie steeds meer nieuwe initiatieven gestart om mensen te betrekken bij het oplossen van zaken, bijvoorbeeld door heel gericht via social media aandacht te vragen, zogenoemde opsporingsmarketing."

Noordelijke provincies

De meeste anonieme meldingen komen - afgezet tegen het aantal inwoners - uit de provincies Limburg, Groningen, Drenthe en Friesland. Dat er steeds meer gemeld wordt vanuit de noordelijke provincies komt volgens Janssen door de toenemende aandacht in deze provincies voor ondermijnende criminaliteit: "Provincies en gemeenten trekken steeds meer gezamenlijk op als het gaat om bewustwording, weerbaarheid en communicatie. Het herkennen van signalen van ondermijning is de basis om te melden. Daarnaast is er in landelijke gebieden meer sociale controle. Mensen weten wie er in hun omgeving wonen en ondernemen. Dat helpt in het herkennen van criminele activiteiten."

Luister vanavond vanaf 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie