Achtergrond
WNL

John vist heel veel geld uit het water, maar ook drugstelefoons en bazooka's

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. John vist heel veel geld uit het water, maar ook drugstelefoons en bazooka's

Een schatkist vol munten en peperdure horloges, maar ook drugstelefoons, kogelpatronen, pistolen en bazooka's. Magneetvissers halen soms de gekste dingen omhoog. Niet zelden afkomstig van criminelen. "Deze hobby is niet zonder risico's. Ik ken een jongen die in zijn buik geschoten is", vertelt magneetvisser John Molenaar uit Heiloo in de WNL-podcast Het Misdaadbureau.

#6 - Het Misdaadbureau: Gevaarlijke hobby ontrafelt misdaadgeheimen: magneetvissers vinden moordwapens en explosieven (S03) - Het Misdaadbureau

"Als ik sterf, zal het mijn lot zijn geweest", zegt Molenaar. Hij reist heel Europa door om de opmerkelijkste objecten uit het water te vissen. Iedere maand heeft hij wel iets explosiefs aan zijn magneet. "Handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld."

Kick

Zodra de buit een link met de onderwereld lijkt te hebben, licht Molenaar de politie in. "Sommige medewerkers van 112 kennen me inmiddels." Het geeft de magneetvisser een kick als de politie zijn vondst aan een bepaalde zaak weet te koppelen.

Magneetvissen kan behoorlijk lucratief uitpakken. "Ooit vond ik een horloge ter waarde van 1,1 miljoen euro. Vorig jaar heb ik 806 gram aan goud verzamelt, dat komt neer op ongeveer 44.000 euro."

Overladen wapen

Geld is echter een leuke bijkomstigheid. Molenaar oefent zijn hobby naar eigen zeggen vooral uit om anderen te helpen. "Het is geweldig als je iets dat gestolen is terug kunt geven. Mijn vondsten zet ik op de gemeentewebsite met gevonden voorwerpen. Pas na een jaar en een dag mag je het houden."

Het is altijd opletten geblazen, benadrukt Molenaar. "Twee jongens van veertien en elf jaar vingen een overladen wapen. Eentje raakte de trekker aan, het wapen ging af, dwars door zijn maag heen. Hij loopt voor de rest van zijn leven met een stoma. Ik zou jongeren graag willen opleiden. Misschien moet er wel een certificaat voor magneetvissen komen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie