Achtergrond

Kan een andere woning een remedie tegen eenzaamheid zijn?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan een andere woning een remedie tegen eenzaamheid zijn?

[KRO-NCRV] Hoe ontstaat het eenzame gevoel en wat kan je hieraan doen? Een andere woninginrichting kan wellicht een middel zijn om eenzaamheid te verminderen. Verslaggevers Maarten Bleumers en Marcel Dekker bespraken deze week als Nieuwsgieren van De Ochtend het thema 'eenzaamheid'.

Laagdrempelig contact is een droom

Yvonne Lammertink kampt met eenzaamheidsgevoelens. Haar droom is om met diverse mensen, zowel ouderen, jongeren als gezinnen, samen te wonen. Iedereen moet volgens Lammertink kunnen beschikken over een volwaardige woonruimte, maar er kunnen ook gedeelde ruimtes aanwezig zijn. Vooral het hebben van laagdrempelig contact met diverse mensen is belangrijk voor haar. ''Het is fijn om je verbonden te voelen met mensen en het maakt het makkelijker om een betekenisvol leven te hebben.''

Nieuwe vormen van wonen

In de Groningse Oosterparkwijk is een ontwerpwedstrijd opgezet om te kijken hoe men langer zelfstandig kan wonen en zich minder eenzaam kan voelen. Zowel ouderen, jongeren als zieken worden bij elkaar gezet. Hier zijn de ouderen het alleen niet mee eens. ''We willen midden in de maatschappij wonen'', vertellen de bewoners op de bijeenkomst.

Eenzaamheid is een verboden woord

Volgens Pauline Meurs, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid, is eenzaamheid een stigmatiserend begrip. De voorzitter geeft aan dat men eenzaamheid niet moet benoemen: ''Oh kijk, daar zit een hele groep eenzamen, daar gaan we wat aan doen.'' De architectuur moet zo ontworpen worden dat er gemakkelijk laagdrempelig contact kan ontstaan om eenzaamheid te verminderen. Portiekwoningen kunnen zo ingericht worden, zodat men gemakkelijker het initiatief kan nemen, om naar buiten te gaan. ''Deze wijk heeft mensen nodig die helpen, en die er voor elkaar zijn'', zegt een bewoner op de bijeenkomst.

Eigen initiatief

''Op papier is zo’n verhaal heel makkelijk, maar de mensen moeten het doen.'' Volgens Yvonne Lammertink moet de oplossing van eenzaamheid uit meerdere componenten bestaan: de infrastructuur en de motivatie van de bewoners zelf. ''Mensen moeten iets vinden wat ze aanspreekt, waardoor het leuk wordt. Het moet geen verplichting worden om een praatje te maken.'' Lammertink benadrukt tot slot dat diversiteit toch echt een belangrijk element is: ''Juist die afwisseling, wat ieder met zijn eigenheid kan brengen, met die mensen wil ik contact.''

De Nieuwsgieren: De week van de eenzaamheid

Ster advertentie
Ster advertentie