Achtergrond

Een beter milieu begint bij... je hond

EONOS
foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Een beter milieu begint bij... je hond

De meeste baasjes leren hun jonge hond om alle rotzooi op straat vooral niet op te pakken. Maar in Langs de Lijn En Omstreken vertelt Alex van Eck hoe hij zijn labrador Joy juist aanleerde om flesjes en blikjes te verzamelen.

"Je loopt vier keer per dag buiten en je kunt je dan iedere keer enorm aan al het zwerfvuil storen", zegt Alex van Eck. De hondeneigenaar heeft zichzelf ook lang gestoord aan alle troep, maar heeft zijn irritatie nu omgezet in iets leuks. "Ik heb Joy geleerd om flesjes en ander plastic afval te verzamelen. Ze draagt een klein rugtasje waar drie tot vier petflesjes in kunnen en daarmee lopen we van prullenbak naar prullenbak."

Training

Volgens Van Eck heeft een labrador sowieso al de neiging om dingen in zijn bek te nemen. "Maar we hebben haar wel getraind in het gericht zoeken naar blikjes en flesjes. Het gaat dus wel wat verder dan natuurlijk gedrag." Toch is haar baasje er wel van overtuigd dat de hond het met veel plezier doet. "Het is een spelletje voor haar. We kopen nooit een duur hondenspeeltje, want de natuur ligt er dus vol mee. Ik heb nog nooit meegemaakt dat we niets tegenkomen op een wandeling."

Van Eck hoopt dat veel mensen zijn voorbeeld zullen volgens. "We zijn daarom een Instagram-account begonnen, @enjoycleaningup, en hadden binnen één week 2200 volgers", vertelt hij. "In Nederland zijn er nu al zo’n 120 honden die meedoen."

‘Zoek fles’

Moeilijk is de training volgens Van Eck niet. "Je prikt wat gaatjes in een petflesje, je doet er wat lekker koekjes in en gooit het flesje weg zoals je dat ook met een bal doet", legt Van Eck uit. "Je roept vervolgens ‘zoek fles’. Als de hond terugkomt met de fles, geef je hem of haar het koekje. Je zult dan zien dat de hond het flesje al snel met iets positief associeert."

Ster advertentie
Ster advertentie