Achtergrond

Waarom Amerikaanse christenen op Trump stemmen

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Amerikaanse christenen op Trump stemmen

[EO] Vergelijk de uitspraken van Donald Trump eens met die van Jezus. Een paar weken geleden ging dit testje viral op Twitter. De boodschap was duidelijk: het is belachelijk dat het grootste deel van de aanhangers van Jezus gaat stemmen op een man die het tegenovergestelde roept en doet. Hoe is het in Gods naam mogelijk dat zoveel christenen volgende week op Trump stemmen? Verslaggever Klaas Jan Baas trekt voor Langs de Lijn En Omstreken op zoek naar het antwoord op de vraag waarom christenen Trump stemmen.

Dwars door het heartland van Amerika trek ik over Route 77. Dominees en theologen, maar ook ‘gewone’ christelijke zwarten, blanken, Mexicanen, hoog- en laagopgeleiden, Amish, daklozen, Indianen en zelfs Nederlandssprekende Amerikanen mogen in mijn microfoon spugen.

Een van de uitspraken van de test 'Trump or Jesus?'

Peilingen

Eerst denk je nog: Trump heeft niet veel kans. Échte fans van 'the Donald’ vind ik vrijwel niet in het hart van Amerika. Het schaamrood staat veel Amerikanen op de kaken als ze mij als buitenlandse journalist ontmoeten. “Als deze twee kandidaten het beste zijn wat Amerika te bieden heeft… dan zie je meteen hoe slecht het met ons land gesteld is.”

Weinig mensen vertellen ronduit dat ze op Trump gaan stemmen. Soms hoor je iets aan hun toon, of je proeft de afkeer van Hillary Clinton, of ze zeggen dat anti-abortus hun belangrijkste issue is. Bijna iedereen eindigt met de stelling dat het dit jaar de keuze is uit "the lesser of two evils" (minste van twee kwaden). Slechts bij sommigen komt het er na lang doorvragen toch nog schoorvoetend uit: "Ja, dan zal het wel Trump worden."

Dit zijn mensen die waarschijnlijk zelfs in de polls niet durven toe te geven dat ze volgende week toch bij Donald Trump uitkomen. Tot hun eigen schaamte, maar: ze beschouwen het als the only way out.

Lockerroom

Meer dan tien dagen was ik ondergedompeld in het christelijke Amerika. Anders dan het testje Trump or Jesus lijkt te beweren, zijn er dus niet veel christenen die Trump stemmen vanwege die uitspraken. De recent opgedoken ‘Lockerroom’-uitspraken over vrouwen staan natuurlijk lijnrecht tegenover de normen en waarden waar de Evangelicals voor staan.

Dat hoef ik ze niet te vertellen. Amerikaanse christenen denken vaak anders over politiek en maatschappij, maar ze zijn niet gek. Natuurlijk vinden ze Trump een schreeuwlelijk, die ‘onheilig’ leeft en verderfelijke uitspraken doet. Maar toch...hij is in hun ogen de laatste strohalm om Amerika te redden van de ondergang.

Wanhoop

Amerika is gebouwd op christelijke grondslag. God bless America en In God we trust. Maar in de afgelopen 20 jaar is dát Amerika langzamerhand vernield, zo vinden veel Amerikaanse christenen. Vooral onder Bill Clinton en Barack Obama zijn de christelijke waarden in de uitverkoop gedaan. Met als dieptepunt - in de ogen van veel evangelical christenen - de regenboog die werd geprojecteerd op het Witte Huis toen het Hooggerechtshof het homohuwelijk legaliseerde. Hoewel Obama bij veel zwarte mensen weinig fout kan doen, heb ik zwarte christenen gesproken die daar boos over waren.

Met Hillary gaat het verval van de christelijke natie onverminderd door, zo vertellen christenen langs Route 77 mij. Gegarandeerd. Met Trump weten ze het niet, maar met hem denken ze nog een laatste kánsje te hebben dat het tij keert. Hoe klein ook. Maar wel de laatste kans. Voor het te laat is en het christelijke Amerika verleden tijd is.

5 redenen waarom christenen op Trump stemmen

1. Het is niet Hillary

2. Het is niet Hillary

3. Het is niet Hillary

4. Hij heeft beloofd conservatieve rechters (pro-life) te benoemen in het Hooggerechtshof

5. Hij wil islamisering stoppen

Ster advertentie
Ster advertentie