Achtergrond
EONOS

'Strip even krachtig als een mooie roman'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Strip even krachtig als een mooie roman'

Strips zijn een uitstekend medium om een diepere boodschap over te brengen. Dat vindt Margreet de Heer, de eerste Striptekenaar des Vaderlands. Zij strijdt ervoor om de strip toegelaten te krijgen op de leeslijsten van middelbare scholen. "Een strip is soms even krachtig als een mooie roman". Een goed gesprek bij Langs de Lijn En Omstreken.

De strip ‘Wills kracht’ van tekenaar Willem Ritstier bewijst deze stelling. Hij verwerkte daarin het verlies van zijn vrouw Will, die acht jaar geleden aan kanker overleed. Ritstier beschrijft het verdriet, maar bijvoorbeeld ook zijn ergernis over het af en toe gebrekkige inlevingsvermogen van het verplegend personeel. "Een arts zei: als het medicijn aanslaat, kunnen we nog veel geld aan Will verdienen. Een andere arts merkte dat ik in de strips zat, en ging vervolgens meer daarover praten dan over mijn vrouw".

Ritstier kreeg veel positieve reacties op zijn verhaal. "Mensen schijnen er veel aan te hebben. Ze herkenden het gewoon. De vond ik ook wel schokkend, want je denkt: het is mijn eigen verhaal."

"Stripboek Wills Kracht is een monument voor mijn overleden vrouw"

"Een fantastisch boek", vindt De Heer. "Willem koos ervoor om een strip te maken zonder gezichtsuitdrukkingen, heel gedurfd. Het is een zee van gezichten waar je ook andere gezichten in kan zien. Dit is wat ik als Stripmaker des Vaderlands heel graag op de literatuurlijst wil zien, maar het is ook goed bruikbaar voor lessen ethiek, en zorg en welzijn."

Margeet de Heer maakt zelf ook al jaren strips over thema’s als filosofie en wetenschap. Ze krijgt van docenten te horen dat leerlingen stof gemakkelijker tot zich nemen als tekst gepaard gaat met plaatjes. "De drempel is lager." De Heer ziet voor zichzelf wel een missie om de strip meer onder de aandacht te brengen. "We lopen wel achter. België is echt een stripland, en in Frankrijk worden stripmakers op handen gedragen. Maar ik vind het wel leuk als er voor mij nog wat te winnen valt."

Video niet beschikbaar

Willem Ritstier komt met een tweede deel, over de periode na het verlies van zijn partner. "Over het feit dat je alleen komt te staan. Mijn dochter ging het huis uit, mijn zoon kreeg verkering. Ik was alleen over met de hond. Dan ga je kijken naar de mogelijkheden. Ik wil het verhaal gewoon vertellen. Ik rond het echt af door alle dingen die je daarna nog tegen komt. Daar ga ik niet weer zeven jaar voor nemen, maar het plan is om 1,5 a 2 jaar ervoor te nemen. In het begin keert Will ook nog terug in het tweede deel."

Ster advertentie
Ster advertentie