Achtergrond
KRO-NCRV

Geert Mak: 'Voor jongeren is één Europa al lang realiteit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geert Mak: 'Voor jongeren is één Europa al lang realiteit'

De Europese Commissie heeft 2022 uitgeroepen tot het jaar van de jeugd. Meer aandacht voor jeugd is hard nodig ook, vindt historicus Geert Mak. "De jeugd wordt vermalen in de pandemie", zegt Mak bij Spraakmakers.

Een pleidooi naar zijn hart is het, vertelt Mak. "Maar het moet wel meer zijn dan alleen mooie woorden. Voor de tweede keer krijgt deze generatie te maken met een grote crisis. Na de bankencrisis nu een pandemie. Vooral in zuidelijke landen konden jongeren jarenlang geen baan vinden, geen huis krijgen en durfden niet aan kinderen te beginnen." Net nu het allemaal weer wat opkrabbelde, "krijgen ze opnieuw een knal".

Volgens Mak raakt de jeugd ontworteld. "Ze zitten thuis depressief te zijn en naar een scherm te kijken. Ik hoor het van vrienden in het onderwijs: dat werkt op afstand voor grote groepen niet." De historicus vindt dat er wel erg medisch gekeken wordt terwijl "de prijs voor jongeren gigantisch is".

Reis door Europa

Dat er aandacht voor komt, met onder andere conferenties, vindt Mak dan ook zeer terecht. En ook de treinkaartjes waarmee jongeren door Europa kunnen reizen vindt hij een uitstekend idee. "Als ik 20 was zou ik me onmiddellijk inschrijven. Als je kunt: ga zoveel mogelijk reizen en ervaringen opdoen. Ga kijken hoe ze het op andere plekken doen."

"Jongere generaties zijn al veel minder op het nationale erf gericht. Ze zien duidelijk dat je overal in Europa terecht kunt. Voor hen is Europa veel meer een thuis." Ook verkiezingsuitslagen laten dat zien; zoals de Brexit-stemming waar 75 procent van de jongeren wél in de Europese Unie wilde blijven.

Eenwording van Europa

"Je ziet de EU steeds meer één worden, natuurlijk nog met alle verschillen, maar mensen van 25 of 30 jaar hebben allang in Berlijn rondgefeest en hebben vrienden overal. Dat is heel anders dan in mijn studietijd", vertelt Mak. "Politici kunnen praten en verzinnen wat ze willen, maar voor veel jongeren is Europa al een realiteit."

Natuurlijk loeren er gevaren, zoals onrust in Oekraïne maar ook tussentijdse verkiezingen in de VS. Toch is de historicus hoopvol over de eenwording van de Europese Unie, juist gedragen door die jongere generatie. "De EU is een groeiproces dat generaties duurt. Het heeft toch ook bijna twee eeuwen geduurd voordat de VS één land werden."

Reis door geschiedenis

Een ding wil hij die jongeren nog meegeven: "Reis niet alleen over landgrenzen, maar ook door de tijd. Lees over geschiedenis en praat met ouderen – die hebben situaties al meegemaakt."

Geert Mak over hoe Nederland bestuurd wordt en het jaar van de jeugd

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie