Achtergrond
EO

ChristenUnie wil OR laten ingrijpen in topsalarissen

foto: ANP Remko de Waalfoto: ANP Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie wil OR laten ingrijpen in topsalarissen

Een ondernemingsraad zou moeten kunnen bepalen hoeveel meer een directeur mag verdienen. Dat stelde ChristenUnie-leider Gert Jan Segers in Dit is de Dag. Volgens de fractievoorzitter zou een nieuw wetsvoorstel dat kunnen regelen. "Nu is het een vrije keus om de OR bevoegdheden te geven. Maar je zou ook beslissingsbevoegdheid bij de OR kunnen leggen."

Video niet beschikbaar

"Je moet de sfeer van een eigen bedrijf respecteren, maar een bedrijf is ook een werkgemeenschap", vindt Gert Jan Segers. In een essay voor het wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie pleit hij tegen het neo-liberalisme en voor meer eigenaarsschap voor burgers en werknemers. Segers hekelt onder andere de beloningen van topmannen als van Amazon en ING.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kapitalisme in lelijkste vorm

"Ongelijkheid doet iets met de samenleving, het trekt verhoudingen uit elkaar. Een bedrijf als Amazon is kapitalisme in zijn lelijkste vorm. De topman is de rijkste man ter wereld, terwijl het personeel op de grond ligt te slapen om van de ene naar de andere shift te gaan." Ook was Segers niet te spreken over het eerdere voornemen om de topman van ING een miljoen euro meer te geven, terwijl het personeel bleef steken op 1,7 procent loonsverhoging.

Overigens stemde de ChristenUnie eerder dit jaar wel tegen wetgeving van Minister Wouter Koolmees (D66), die nog was overgenomen van zijn voorganger Lodewijk Asscher (PvdA). Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat directies van bedrijven voortaan in gesprek moeten gaan met de ondernemingsraad over de beloning van topbestuurders. Het voorstel is door een meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen, maar VVD en CDA waren tegen. Bij het debat in de Tweede Kamer dat eraan vooraf ging was de ChristenUnie niet aanwezig.

Luister het hele gesprek hier terug:

Gert Jan Segers zet een nieuwe koers uit

Voor de zomer gaan de partijleiders van Rutte III in gesprek met Tijs van den Brink in Dit is de Dag over hoe hun kabinet bevalt. Op 20 juni is Mark Rutte te gast.

Ster advertentie
Ster advertentie