Achtergrond
KRO-NCRV

Rwanda sponsort Arsenal: een 'stoere' zet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rwanda sponsort Arsenal: een 'stoere' zet

Sander de Kramer vindt het stoer dat Rwanda de voetbalclub Arsenal gaat sponsoren. Hij laat hiermee een ander geluid horen dan partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Die vragen om opheldering aan minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking en vinden dat de Nederlandse ontwikkelingshulp aan Rwanda heroverwogen moet worden nu het land voor dertig miljoen euro een voetbalclub sponsort.

Video niet beschikbaar

Fantastisch land met voortrekkersrol

Journalist en presentator Sander de Kramer vindt de sponsoring een goede zet. Hij is zelf in Rwanda geweest en noemt het een fantastisch land. "Ik vind het heel erg stoer dat een Afrikaans land dat zó mooi is nu gewoon zegt: kom hier naartoe, kom naar Rwanda." Volgens De Kramer is deze actie ook juist bedoeld om zich als land uit de armoede te ontworstelen.

Rwanda staat op nummer negentien van de armste landen ter wereld en de meerderheid van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Met de sponsoring hoopt het land meer toeristen en investeerders aan te trekken. Volgens De Kramer is daar niks mis mee. "Onze ontwikkelingssamenwerking is erop gestoeld om landen juist dat duwtje in de rug te geven waardoor ze uiteindelijk op eigen benen kunnen staan", zegt hij. "Het is een land dat hier een voortrekkersrol in neemt en dat waardeer ik van ze."

Lokale bevolking is trots

Ook Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, spreekt van een "overgangsfase" voor het land. Volgens hem is er op dit moment nog heel veel armoede en is dit een poging om een impuls te geven aan de toeristenindustrie. Hij is wel sceptisch over de manier waarop dat gebeurt: "Je kan er nog over discussiëren of dat dan via de favoriete club van de president moet."

De Kramer denkt daar anders over. "Afrikanen zijn dol op Engels voetbal, ze zitten allemaal in het diepst van de jungle op hele kleine schermpjes met duizenden tegelijk te kijken. Die zien dit en zijn wel trots op wat er hier gebeurd." Naast de slogan 'Visit Rwanda' die op de Arsenal-shirts en publiciteit panelen in het stadion te zien zal zijn, zullen de spelers ook naar Rwanda afreizen.

Het gaat écht geld opleveren

Ook denkt De Kramer dat een effectieve manier is om het land uit de armoede te halen. "Arsenal is niet zomaar een club. Overal in de wereld loopt iedereen straks met die shirtjes met 'Visit Rwanda' erop, dus ik denk dat het ze ook echt geld gaat opleveren." Wel is De Kramer het ermee eens dat er gecontroleerd moet worden waar het ontwikkelingsgeld precies terecht komt. "Maar als zij ergens geld hebben gevonden om hun eigen toerisme zó op poten te zetten dat het meer geld gaat opleveren, dan heb ik daar echt geen problemen mee."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie