Achtergrond

Nederlandse streamer breekt door in Engeland

foto: Foto: Marcella de Biefoto: Foto: Marcella de Bie
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse streamer breekt door in Engeland

[EO] Marcella ‘Nysira’ de Bie (26) verdient bakken met geld door commentaar te geven bij het spelen van online games. Ze brak deze winter door in Engeland. Ze hoort bij een groeiend fenomeen: de wereld van de streamers.

Stel je voor: in plaats dat je zelf een game speelt op je Playstation, kijk je op internet naar iemand die datzelfde spel speelt en daar commentaar bij geeft. In Amerika is het al jarenlang een groot succes, maar ook in Nederland wordt het steeds populairder: live streamen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marcella ‘Nysira’ de Bie was altijd al een groot fan van gamen, maar toen ze 3 jaar geleden in aanraking kwam met het fenomeen streamen ging er een wereld voor haar open. “Ik hoorde voor het eerst over streamen toen ik meedeed aan de ‘Gamegirl van het Jaar’-competitie”, vertelt de 26-jarige Marcella. “Toen ik zelf begon met streamen was ik al blij toen er vijf mensen naar mijn stream keken, maar langzaam werden dat er steeds meer.”

Fanbase

Inmiddels heeft Marcella duizenden volgers die elke keer live zien hoe zij een game speelt. “Het is eigenlijk veel meer dan alleen gamen. Ik speel het spel en voorzie dat van commentaar, maar ondertussen ga ik ook in gesprek met mijn kijkers. In de chatbox zijn er altijd wel mensen om mee te praten.” Na twee maanden streamen mocht Marcella komen werken bij het programma GameKings, en vanaf dat moment gaat haar carrière met grote sprongen vooruit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Marcella: “Op een gegeven moment kreeg ik verschillende aanbiedingen van sponsoren die wilden adverteren op mijn stream. Hierdoor kwamen er opeens allemaal hele gave dingen op mijn pad. Mensen gingen doneren op mijn streams, ik kreeg nieuw materiaal om te gebruiken en mocht zelfs mee op verschillende reizen.” Op deze manier heeft Marcella (‘Nysira’ voor haar fans) van haar hobby haar werk kunnen maken.

Meer dan alleen gamen

Live streamen is een steeds bekender fenomeen aan het worden onder jongeren. Dit komt vooral doordat sociale media als Facebook en Twitter steeds vaker een functie aanbieden waarmee mensen hun video’s live op internet kunnen streamen. Maar ondanks de toegankelijkheid is het leven van een live streamer niet voor iedereen weggelegd. “Het is zwaar werk en je moet stevig in je schoenen staan”, vertelt Marcella. “Iedereen kan naar je kijken en daar commentaar op geven. Daar zit ook heel veel negatief commentaar tussen en daar moet je tegen kunnen.”

Sinds eind 2016 presenteert Marcella een televisieprogramma over games in Engeland. “Ik merk dat ik door het streamen er achter ben gekomen dat ik presenteren heel erg leuk vind. Ik ben misschien iets minder hyper dan vroeger, maar ik blijf altijd wel mezelf. Dat is wat mensen juist waarderen.”

Streamer MarcellaSter advertentie
Ster advertentie