Achtergrond

Guy Verhofstadt: ‘Ik ben zelf de grootste euroscepticus’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Guy Verhofstadt: ‘Ik ben zelf de grootste euroscepticus’

“Is het nou zo moeilijk om een Europese defensie op te richten? En een grenswacht? En een gemeenschappelijke opsporingsdienst?” Volgens de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt mist een Europese visie. Volgende week doet hij een gooi naar het EP-voorzitterschap.

“Ja, mensen zijn kritisch op de EU, maar de stekker eruit trekken is het domste wat je kunt doen”, zegt de liberale Europarlementariër Verhofstadt in De Ochtend op NPO Radio 1. Hij noemt zichzelf de grootste euroscepticus, maar vindt wel dat de Europese Unie het kader is waarbinnen de zaken geregeld moeten worden. “De inzet is visie. Iemand die de Europese democratie werkelijk wil veranderen. Europa heeft nauwelijks bevoegdheden om een antwoord te geven op de huidige problemen waar veel mensen mee zitten.”

Amerikaans voorbeeld

“De Amerikanen hebben de financiële crisis volledig achter de kiezen. Wij kampen nog altijd met banken die dreigen om te vallen”, vertelt Verhofstadt. Hij ziet Europa graag hervormen naar Amerikaans voorbeeld. “De Verenigde Staten zijn veel slagvaardiger. De FBI is bijvoorbeeld in de jaren ‘20 opgericht om georganiseerde criminaliteit beter aan te pakken.” Hetzelfde geldt voor het voorkomen van terroristische aanslagen. “Sommige diensten beschikken wel over informatie, maar die wordt niet op tijd gedeeld met andere collega’s. We moeten ook een federaal orgaan opzetten.”

Guy Verhofstadt over zijn visie op Europa

Brexit

“We zijn nog steeds aan het wachten op de officiële beslissing om uit de EU te stappen”, vertelt Verhofstadt, die tevens de Brexit-coördinator van het Europees Parlement is. Een zachte scheiding gaat het niet worden. “Ik wil één pakket, en niet telkens wat losse akkoordjes als het mevrouw May goed uitkomt.” Verhofstadt is er bovenal voor de belangen van de Europese burgers. “Die mogen absoluut niet opgeofferd worden."

In theorie maakt Antonio Tajani van de Europese Volkspartij (EPP) de meeste kans op het voorzitterschap. De EPP-coalitie is de grootste partij in het Europees Parlement. Verhofstadt hoopt op de steun van de Socialisten en Democraten. “Hopelijk kan ik volgende week een meerderheid van mijn collega’s overtuigen. Ik waag het erop.”

Guy Verhofstadt over zijn visie op Europa


Ster advertentie
Ster advertentie