Achtergrond

'Ministerie gewoon FC Knudde'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ministerie gewoon FC Knudde'

[KRO-NCRV] 'Een janboel! Je denkt dat er sprake is van matchfixing, maar het is gewoon FC Knudde…’ D66-leider Alexander Pechtold in Stand.nl over het ministerie van justitie in reactie op uitkomsten van rapport commissie Oosting.

Alle ministers die de afgelopen jaren het ministerie van justitie hebben geleid, hebben gefaald, stelt Pechtold. De D66’er wijst erop dat dit allen VVD’ers waren. Alleen CDA’ers Donner en Hirsch Ballin hebben het goed gedaan, erkent Pechtold. Ook andere partijen richten hun peilen op de VVD. SP-Kamerlid Van Nispen spreekt van een ‘blamage’.

Gebrekkige ICT

Voor de huidige bewindsleden Van der Steur en Dijkhoff kan dit rapport negatieve gevolgen hebben, aldus Pechtold. Tegen de Kamer klaagden zij over gebrekkige ict’ers op het ministerie, maar het rapport van de commissie-Oosting toont juist dat de ict-afdeling als één van de weinige afdelingen wél functioneerde. ‘Als klopt dat ze de Kamer verkeerd hebben geïnformeerd, moeten ze weg’, aldus Pechtold. Hij wil nog wel het debat afwachten voordat hij conclusies kan trekken.


Splitsen

Voor ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is het rapport opnieuw een aanleiding om te pleiten voor het splitsen van het ministerie van Veiligheid en Justitie, zei hij op radiostation BNR. Vóór 2010 bestond alleen het Ministerie van Justitie, terwijl de afdeling Veiligheid bij Binnenlandse Zaken zat, een situatie die Segers graag terugziet. D66 en GroenLinks sluiten zich hierbij aan. GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren stelt dat ‘het VVD-experiment’ als ‘volledig mislukt’ moet worden beschouwd.
Ster advertentie
Ster advertentie