Achtergrond

Nieuwe getuigen beweren: 'Kapers De Punt moesten dood'

KRO-NCRV
foto: Rijkspolitiefoto: Rijkspolitie
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe getuigen beweren: 'Kapers De Punt moesten dood'

De mariniers die een einde moesten maken aan de treinkaping bij De Punt in 1977 kregen de opdracht dat de Molukse kapers de actie niet mochten overleven. Dat zei voormalig officier Ingo Piepers in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "De opdracht was: krijgsgevangen mogen niet levend de trein en de school verlaten."

Piepers, zelf niet betrokken bij de bevrijdingsactie bij De Punt in 1977, zegt dit opgetekend te hebben uit de mond van een van de commandanten die destijds leiding gaf aan de bevrijdingsacties. In dit geval de commandant die de gelijktijdig gegijzelde school in Bovensmilde moest bevrijden. Volgens Piepers wil de commandant uit een misplaatste vorm van loyaliteit geen verklaring afleggen. Mogelijk wordt de commandant nu wel onder ede verhoord.

De militairen hebben volgens Piepers in opdracht 'van hogerhand' gehandeld. Daarbij was het de bedoeling 'geen krijgsgevangenen te maken'. Piepers heeft willen getuigen omdat hij vindt dat het recht 'zijn beloop' moet krijgen. "Het is cruciaal dat de staat wordt gewezen op zijn verantwoordelijkheid", aldus Piepers. "De staat mag zich niet bedienen van terreur om terreur te bestrijden."

3 nieuwe getuigen

In de zaak om de Molukse treinkaping bij De Punt hebben zich in totaal drie nieuwe getuigen gemeld, zo meldde de Volkskrant vanmorgen. Voormalig officier bij de mariniers Piepers zegt de enige getuige te zijn die in de publiciteit wil treden. Liesbeth Zegveld, advocaat van de nabestaanden van de gedode kapers, wil naar aanleiding van deze verklaringen nieuwe getuigen horen.

Het gaat vooralsnog om vier commandanten, oud-generaal Henk van den Breemen en voormalig minister van justitie Dries van Agt. Kern van de zaak draait om de vraag of de Nederlandse regering de opdracht heeft gegeven de kapers te executeren of niet.

Luister hier de hele uitzending van 1 op 1 terug.

Ster advertentie
Ster advertentie