Achtergrond

'Dijkstra heeft echt de hele Gall & Gall gekregen'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dijkstra heeft echt de hele Gall & Gall gekregen'

Je zult maar een cadeau krijgen die later voor politieke ophef zorgt. Het overkwam Alexander Pechtold: er worden nog steeds vragen gesteld over een ‘penthouse’ dat hij van een Canadese diplomaat kreeg. Mag dat zomaar?

Volgens Pechtold was het cadeau een privézaak, maar de Raad van Europa is het daar niet mee eens. Volgens hen moet er strenger toezicht komen op giften die Kamerleden krijgen. Woensdag vergaderen depresidiumleden van De Kamer over het Pechtold-appartement. De kwestie werd door Omroep Max-directeur Jan Slagter besproken in het Mediaforum van Spraakmakers.

Duidelijke regels

In het geschenkenregister van de Tweede Kamer geven leden op wat zij, bijvoorbeeld bij bezoeken, als cadeaus ontvangen. Van toegangskaarten tot flessen drank tot bloemen. Hoewel Slagter vindt dat de 'Pechtold-penthouse' kwestie erg overdreven wordt ("consequent hebben ze het over een penthouse, terwijl het om een appartement gaat van 50 vierkante meter en 135.000 euro."), vindt hij wel dat er strengere regels moeten komen. (Kanttekening: drie weken geleden is een appartement twee deuren verderop van Pechtold’s pand verkocht voor 192.500 euro.)

Slagter: "De vraag is, is hij verplicht het appartement in het geschenkenregister op te laten nemen? Nee dat is hij niet, want er zijn nog geen regels in de Tweede Kamer waarbij je bijvoorbeeld een appartement als dit of een erfenis moet melden. Dus er moeten duidelijke regels komen."

Het is een farce

Volgens Slagter is het geschenkenregister op dit moment een farce. "Als je nu die lijst ziet... het is bijna een lachertje. Als je vanochtend niks te doen hebt, ik zou zeggen: ga naar het openbaar register van de Tweede Kamer en kijk wat ze allemaal hebben gekregen."

De lijst is hier te lezen. Zo staat erin dat CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch twee echte Limburgse Vlaaien (abrikozen/kersen) van KBO Grubbenvorst heeft ontvangen. ‘De waarde is onbekend’, staat erachter. En PvdA-kamerlid Khadija Arib heeft op het Drongo-talenfestival een reep Tony’s Chocolonely gekregen. Ook daarachter staat: de waarde is onbekend.

De hele Gall & Gall

Jan Slagter heeft de lijst goed doorgenomen: "Meneer Dijkstra van de VVD is volgens mij een liefhebber van alcohol. Die heeft echt de hele Gall & Gall gekregen. Meneer Bosma van de PVV heeft al sinds 2008 niks meer gekregen. Dat vind ik bijna zielig. En Kamerlid Malik Azmani heeft kaartjes gekregen voor de Toppers. Volgens mij is dat geen geschenk maar een straf."

"Asscher heeft dan weer een voetbal gekregen van Johnny de Mol, waarde 120 euro. En die zet daar heel lief bij: ‘aan m’n zoontje gegeven’. Hier gáát het helemaal niet over. Dus er moeten echt duidelijke regels komen in de Tweede Kamer, over onder andere erfenissen en onroerend goed.

Van het gezeik af

Slagter vervolgt: "Als ik Pechtold was, gezien alle commotie, zet dat appartement vandaag nog in het geschenkenregister. Ook al zegt hij dat het vanuit een privésituatie heeft gekregen, en ik geloof hem. Dan ben je van al het gezeik af. Dat zo’n reep chocola moet aantonen dat je integer bent: onzin."

Ster advertentie
Ster advertentie