Achtergrond
EONOS

Oncologe nu zelf patiënt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oncologe nu zelf patiënt

Manon Huizing werkt als oncoloog in een ziekenhuis in Antwerpen en ziet daar dagelijks vele patiënten met kanker. Een boeiend onderwerp om eens een boek over te schrijven, vond ze, en dus werden de verhalen van Manon en haar patiënten op papier gezet. Net voor het boek Passie voor de patiënt, werken met kanker naar de drukker ging, bleek Manon zelf ook borstkanker te hebben.

Het zette haar leven op zijn kop. ''Ik ben nu niet de dokter, maar een lotgenoot van mijn patiënten'', vertelt ze in Langs de Lijn En Omstreken. Het leerde haar nog veel meer over hoe patiënten en artsen met elkaar moeten omgaan. Vanuit haar werk en vanuit haar ervaringen als patiënt heeft Manon drie tips.

1. Zorg voor een goede relatie met je oncoloog

Zorg dat je altijd een goede dokter krijgt. Dat is soms moeilijk, maar wel heel belangrijk. Ik zou mensen adviseren om naar een centrum met veel expertise te gaan. En om te communiceren met hun artsen. Gaat een gesprek niet goed, ga dan een nieuw gesprek aan en schrijf de behandelaar niet meteen af. Een arts is ook een mens. Ik vind het als arts heel belangrijk om een goede relatie op te bouwen met mijn patiënt, maar besef me dat dat heel kwetsbaar is. Je bent ook de brenger van het slechte nieuws.

2. Blijf actief

Je hoeft geen topsport te bedrijven, maar blijf actief. Ik merk dat als ik een dag ga stilzitten, ik me slechter voel dan wanneer ik wel die wandeling gemaakt heb. Het is heel belangrijk om in goede conditie te zijn en te blijven, voor, tijdens en na je behandeling.

3. Verlies jezelf niet in alternatieve behandelingen

Je ziet van alles op het internet voorbij komen, cannabisolie die tumoren zou genezen bijvoorbeeld. Ik snap dat dat aantrekkelijker klinkt dan een zware chemo van zes maanden, maar die behandeling is er echt niet voor niets. Je kunt best op zoek naar alternatieve behandelingen, maar doe dat dan naast de methoden die de artsen adviseren. Ook in de wereld van kanker hebben we last van fake news, laat je daar niet door misleiden.

Ster advertentie
Ster advertentie