Achtergrond

CDA: ‘Bemoeienis onafhankelijk onderzoek MH17 kan en mag niet’

KRO-NCRV
foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: ‘Bemoeienis onafhankelijk onderzoek MH17 kan en mag niet’

‘Ambtenaren zoals Dick Schoof mogen zich niet bemoeien met de conclusies van onafhankelijk onderzoek. Dit kan niet’, vindt CDA-Kamerlid Chris van Dam en hij gaat vragen stellen aan minister Grapperhaus. D66 wil een debat.

Dick Schoof heeft als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) flinke druk uitgeoefend op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar het optreden van de overheid, in de nasleep van de ramp MH17. Hij zou in alle fases geprobeerd hebben om dat onderzoek te beïnvloeden en bij te sturen. Dat blijkt uit documenten die de website GeenStijl samen met RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Schoof is tegenwoordig hoofd van de AIVD.

"Als een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd, moeten betrokken ambtenaren wel gehoord worden zodat ze hun verhaal kunnen doen, maar ze mogen zich niet bemoeien met de conclusies", zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Wat voor mij belangrijk is, is dat de onderzoekers van de Universiteit Twente hebben gezegd dat ze alles konden onderzoeken wat nodig was en dat de conclusies overeind blijven staan."

Toezegging minister

Maar Van Dam wil niet dat ambtenaren zich tegen onafhankelijk onderzoek aan bemoeien, en wil een garantie dat dit in de toekomst niet meer voorkomt. "De minister moet dat toezeggen. Ik heb het idee dat de minister al min of meer afstand heeft genomen van het handelen van Schoof."

'Gepraat over gepraat' staatsaansprakelijkheid Russische Federatie

Donderdagavond blijkt dat Nederland en Australië ‘binnen een aantal weken’ gaan praten met de Russische Federatie over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van de MH17. Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, moest dat via het nieuws vernemen, maar is wel positief. "Nog maar een paar maanden geleden moest minister Blok zeggen dat gesprekken met Rusland onmogelijk waren. Nu wordt er in ieder geval gepraat over gepraat."

"Het is voor nabestaanden belangrijk dat er recht wordt gesproken. De staatsaansprakelijkheid van de Russische Federatie is voor ons heel belangrijk. Als deze gesprekken niet lukken, dan is er ook nog een gang naar de rechter”, zegt Ploeg.

CDA-Kamerlid Van Dam zegt: ‘Ik leef in de positieve veronderstelling dat deze zaak ooit juridisch wordt afgerond. Ik heb verwachtingen van de eer van een man als Poetin, van Rusland. Het respect naar nabestaanden toe. Ik hoop dat een appel daarop zin heeft."

Ster advertentie
Ster advertentie