Achtergrond

Uitstervende neushoorn zelfs in dierentuin onveilig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitstervende neushoorn zelfs in dierentuin onveilig

[AVROTROS] Nederland was deze week in rep en roer toen bekend werd dat een witte neushoorn in een dierenpark in Frankrijk op brute wijze is gedood. Neushoorn Vince, die in Burger's Busch in Arnhem is geboren, werd op brutale wijze gedood. Zijn hoorn werd met een kettingzaak verwijderd.

De hoorn van neushoorn is veel geld waard omdat het in Azië een statussymbool is. Daarnaast wordt daar door mensen gedacht dat het een geneeskrachtige werking heeft. Het is sinds jaar en dag dan ook een populair doelwit voor stropers. Daardoor daalt het aantal neushoorns in rap tempo: sinds de jaren ’70 is het aantal neushoorns met 90 procent gedaald.

Quote

Ik dacht eerst dat legaliseren van de handel een oplossing zou zijn

Jurgen Elbertse.

Het is een hardnekkig probleem, weet de Nederlandse zakenman Jurgen Elbertse. Hij was tot voor kort eigenaar van een wildpark in Zuid-Afrika. Het beschermen van zijn twintig zwarte neushoorns in dat park nam dag en nacht in beslag. Bovendien stak hij er miljoenen in. “Eerst dacht ik dat het legaliseren van de handel een oplossing kon zijn. Maar met voortschrijdend inzicht zie ik nu in dat het op lange termijn geen stroperij kan tegengaan.”

Bram Büscher van de Wageningen Universiteit doet al jaren onderzoek naar de sociaal-economische en politieke kant van natuurbehoud. Hij heeft daarvoor meerdere malen het beroemde Kruger park in Zuid-Afrika bezocht. Volgens hem kan neushoornstroperij alleen een halt toegeroepen worden als er voor de inwoners rondom de parken de sinds jaar en dag bestaande ongelijkheid radicaal wordt aangepakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verslaggever Laura Kors was vandaag in Burgers Zoo en wilde weten hoe het staat met onze eigen neushoorns. Ze maakte dit filmpje. "Dit zijn de verblijven van de neushoorns in Burgers Zoo, waar de afgeslachte Vince werd geboren in 2013. De dieren zijn naast zichtbare ook op niet-zichtbare manieren beveiligd. De dierentuin denkt dat hun beveiliging in orde is, maar gaan toch kijken of het verscherpt kan worden"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier het fragment:

Uitstervende neushoorn zelfs in dierentuin onveilig

Ster advertentie
Ster advertentie