Achtergrond

Tropenarts Dick Leiker: een leven in dienst van leprabestrijding
NTRVPRO

foto: Dick Leiker - De Leprastichtingfoto: Dick Leiker - De Leprastichting
  1. Nieuwschevron right
  2. Tropenarts Dick Leiker: een leven in dienst van leprabestrijding

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat op 16 juli 1957 de eerste Nederlandse vliegramp met het toestel de Neutron plaatsvond in Biak, Nieuw Guinea. Aan boord zat tropenarts Dick Leiker met zijn vrouw en vier jonge kinderen. Radio Doc vertelt het verhaal van dokter Leiker en zijn persoonlijke drama.

Leven in dienst van leprabestrijding

Dick Leiker is op weg naar Nederland om te promoveren op lepra. Samen met tien andere inzittenden wordt dokter Leiker gered door Paoea's die met hun prauwen de brandende zee op zijn geroeid. Het dramatische verlies van zijn gezin weerhoudt hem er niet van om zijn leven in dienst te stellen van de leprabestrijding en in 1967 richt hij samen met anderen de Leprastichting op die dit jaar 50 jaar bestaat.

Ziekenhuisboot van dokter Leiker

Over het ongeluk werd nooit meer gepraat

Over het ongeluk werd nooit meer gepraat. Zijn zoon Dick, uit een tweede huwelijk, komt er pas jaren later achter dat zijn vader al een heel leven achter de rug had in Nieuw Guinea voor hij werd geboren. In 2012 bezoekt hij de plekken waar zijn vader woonde en werkte. Hij wordt als een verloren zoon binnengehaald door mensen die zijn vader nog hebben gekend en 55 jaar op een teken van leven hebben gewacht van dokter Leiker.

Lepra wordt ook wel een vergeten ziekte genoemd. Het komt voor op plekken waar grote armoede heerst en niemand naar omkijkt. Zendingsartsen, zoals dokter Leiker, zagen het als een roeping en hun medische plicht om juist daar hulp te verlenen. Het stigma rond lepra maakt de bestrijding en het voorkomen van besmetting bijzonder moeilijk. Zelfs nu nog, terwijl behandeling heel goed mogelijk is, leven veel mensen met de tragische gevolgen van de ziekte.

Het verhaal van dokter Leiker, zijn persoonlijke drama en zijn toewijding als arts is een geschiedenis die niemand onberoerd laat.

Radio Doc

Een radiodocumentaire van Wineke van Muiswinkel.Eindredactie: Ottoline Rijks, NTR. Techniek: Alfred Koster. Met dank aan Dick Leiker en De Leprastichting.

Je hoort Radio Doc zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie