Achtergrond
WNL

Doet Nederland genoeg om de zware industrie te verduurzamen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doet Nederland genoeg om de zware industrie te verduurzamen?

Het woord 'industriepolitiek' lijkt door verduurzamingsmaatregelen terug van weggeweest. Grote, vervuilende bedrijven zoals Tata Steel en CheMours worden strenge regels opgelegd - of daar wordt aan gewerkt. Maar volgens de gasten aan tafel van WNL Haagse Lobby wordt er nog veel te weinig gedaan om de industrie écht te verduurzamen in ons land. Volgens hen wordt de industrie zelfs in 'in de kou gezet' en kan de politiek veel meer doen.

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat Nederland aan het wakker worden is", zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. "Maar de politiek moet bewuster beleid gaan maken en uitvoeren dat erop gericht is dat industrie en bedrijven makkelijker kunnen vergroenen." Als voorbeeld noemt de voorzitter van VNO-NCW het belastingstelsel. "Als je daar naar kijkt, dan kunnen er nog zoveel stappen gezet worden om het makkelijker te maken voor bedrijven. Er zijn nu nog te veel obstakels waardoor bedrijven verduurzamingsmaatregelen uitstellen."

Landen zoals de VS doen veel meer aan industriepolitiek. "Daar is het voor bedrijven allemaal veel makkelijker geregeld." Theo Henrar, voorzitter van FME, de vereniging namens de technologische industrie is het daarmee eens. "Uiteindelijk moet je naar een wereld waarin alle bedrijven zijn verduurzaamd. Het staat nu in Nederland echt nog in de kinderschoenen."

Vestigingsklimaat

Naast de industriepolitiek vindt Thijssen dat het ook niet goed gaat met het vestigingsklimaat in Nederland. "Er moet ongelooflijk veel geïnvesteerd worden de komende jaren om te kunnen verduurzamen. Nederland is op dit moment in een razend snel tempo ervoor aan het zorgen dat bedrijven niet langer in Nederland willen investeren." Als voorbeeld noemt de voorzitter een aantal recente beslissingen van de politiek. "Het gaat dan om het belasten van het kopen van aandelen en het afschaffen van de expatregeling die het aantrekkelijk maakt om buitenlandse kenniswerkers hier naartoe te halen." Als schepje daar bovenop zegt ze: "Je ziet nu al dat het voor buitenlandse bedrijven die in Nederland investeren, 25 procent minder rendeert dan in de landen om ons heen."

Henrar vindt daarnaast dat er ook veel meer in onderwijs geïnvesteerd moet worden om Nederland interessant te houden voor bedrijven om in te investeren. "Anders gaan we achteraan lopen", zo waarschuwt hij.

Doet de Nederlandse politiek wel voldoende om industrie te verduurzamen? (30 oktober 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie