Achtergrond
KRO-NCRV

Hoofd IC Amsterdams ziekenhuis: cliniclowns verdienen meer dan verpleegkundigen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofd IC Amsterdams ziekenhuis: cliniclowns verdienen meer dan verpleegkundigen

De wens van de minister om meer IC-bedden te creëren is niet haalbaar, zegt professor Dr. Armand Girbes, hoofd Intensive Care van het Amsterdam UMC. Vooral het personeel is het grootste probleem. "Ik vind het zelf betrekkelijk raar dat een verpleegkundige minder betaald krijgt dan een cliniclown of een financieel controleur", zegt Armand Girbes bij 1 op 1.

Hoofd IC Amsterdams ziekenhuis wil verandering: cliniclowns verdienen meer dan verpleegkundigen

Op dit moment liggen er betrekkelijk weinig covid-patiënten op de IC. Maar, zo zegt Armand Girbes van het Amsterdam UMC, de afgelopen periode was totaal ontwrichtend met de nasleep van eerdere opnames en de bijkomende inhaalzorg. Die enorme druk heeft consequenties voor de mensen die werkzaam zijn in de ziekenhuizen.

“We zijn super te laat”, met het zoeken naar oplossingen, stelt Girbes. Wat de arts en zijn mensen op de IC-afdeling nog steeds stoort, is het moment dat Tweede Kamerleden het Kamergebouw verlieten op het moment dat er een stemming was over de salarissen van het zorgpersoneel. “Aan de waardering van de verpleegkundigen is in de afgelopen anderhalf jaar niets gedaan. Ik vind het zelf betrekkelijk raar dat een verpleegkundige minder betaald krijgt dan een cliniclown of een financieel controleur. Een verpleegkundige doet het werk waar het om draait.”

'Braafpraterij'

Dat er dan een brief komt van minister Hugo de Jonge om er snel nog honderden bedden bij te zetten, kan de professor die dagelijks werkzaam is in het VUmc moeilijk bevatten. “Kennelijk lukt het ons niet een reëel beeld neer te zetten hoe de situatie nu is.”

Hoe de onrealistische situatie vanuit de kamers van het ministerie van VWS worden geschetst, wijdt Girbes aan de “braafpraterij” van hooggeplaatste mensen rondom de minister en de wens een positief beeld naar buiten te communiceren. “Mensen horen graag dat het geregeld wordt en dat de plannen haalbaar zijn.”

Sprint trekken

Tijdens de coronapieken was uitbreiding van de IC wel mogelijk in de sprint die zorgmedewerkers toen trokken. Maar je moet ook naar de kwaliteit kijken, vindt Girbes. “Naast alle apparatuur en infrastructuur, is het puur mensenwerk. Je hebt voldoende dokters en verpleegkundigen nodig. Als een verpleegkundige op één of twee patiënten moet letten, is dat veel beter dan op drie tot vijf.”

In de periode dat er 1.700 coronapatiënten op de IC lagen, was de zorg niet van zulk hoog niveau als in de periode ervoor. Het scenario dat de minister schetst van uitbreiding van de IC-bedden is volgens Girbes alleen maar mogelijk als de verpleegkundigen van deze afdeling ook hulptroepen krijgen. En juist die zijn ook weer hard nodig op andere afdelingen van het ziekenhuis.

'Moral injury'

Mensen die nu werkzaam zijn op de IC, krijgen last van een zogenaamde 'moral injury'. Deze term houdt in dat je last krijgt van je geweten als je niet de zorg kunt leveren die je volgens jouw normen en waarden wilt geven; nog even rustig met de familie praten, of nog extra tijd voor de patiënt. Ook hebben ziekenhuizen in toenemende mate last van agressieve patiënten en bezoekers.

Dat leidt allemaal tot extra stress en ziekteverzuim. Dat ziekteverzuim ligt normaal gesproken op drie tot vier procent, maar is nu gestegen tot tien procent. Daar komt nog bovenop dat de minister meer bedden wil met minder personeel. De professor waarschuwt: zo kom je in een negatieve vicieuze cirkel terecht.

Luister het gesprek terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie