Achtergrond

‘Inspirerende verhalen Goot 500 geven je hoop en energie’

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Inspirerende verhalen Goot 500 geven je hoop en energie’

[EO] Ze zijn er nog: echte helden. Mensen die ons voordoen hoe je de wereld positief kunt veranderen. In het magazine Goot 500 van de Evangelische Omroep en Tear staan ze beschreven. “Met ieder hun eigen verhaal, stuk voor stuk motiverend.”

Gebaseerd op de Quote 500, de lijst van de rijkste Nederlanders, ontstond in de kroeg het idee voor de Goot 500, zegt eindredacteur Reinier Sonneveld. “Wat we dachten: binnenkort is er een hele grote conferentie, de 'Justice Conference', waar we met veel mensen gaan nadenken over hoe we de wereld beter kunnen maken. Steeds weer hoor je wat er mis is met de wereld. Dat put mij uit. Daarom wilden wij met de Goot 500 mensen laten zien wat wel goed gaat.”

Gert Jan Segers

Voor het tijdschrift mochten Bekende Nederlanders ook hun eigen helden nomineren. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was daar een van, en hoefde hier niet lang over te na denken. “Ik nomineerde Sinan Can en Ara Halici voor hun televisieserie ‘Bloedbroeders’ van de VARA,” zo zei hij in Langs de Lijn en Omstreken. “Met hun serie hebben ze mij echt aan het huilen gemaakt, en dat gebeurt niet zo vaak.”

Inspirerend

Waar normaal gesproken een lijst genummerd is, van de nummer laatst tot de winnaar, is dat bij de Goot 500 even anders. Eindredacteur Sonneveld: “Want hoe kun je verhalen nou meten? Aan innerlijke rijkdom kun je geen nummertje hangen. Geld kun je optellen, maar verhalen niet. Ieder verhaal is bijzonder.” Het zijn stuk voor stuk rechtbrengers die met hun verhaal de lezers willen inspireren. “Mensen zitten zo in elkaar dat ze anderen na doen. Als je mooie verhalen leest geven die je hoop en energie.”

Sonneveld moet daarbij direct denken aan het verhaal van een kapper. “Hij knipt een keer per week daklozen. Een pedicure kan bijvoorbeeld hierdoor gaan denken: ik ga dit ook doen. Het is aanmoediging om te laten zien wat je kan. Dat is zoveel motiverender dan iets heel groots te zien wat vreselijk fout gaat.”

Nominatie

Sinan Can en Ara Halici waren blij met de nominatie van Gert-Jan Segers, zo zeiden ze in Langs de Lijn En Omstreken. “Het is een heel mooi initiatief, de Goot 500. Dank Gert Jan, voor de nominatie. We zijn er blij mee.” Met hun serie Bloedserie verdienden zij volgens Segers ook echt een plek in de Goot 500.

Het magazine Goot 500 kwam donderdag uit. Reinier Sonneveld, Gert Jan Segers, Sinan Can en Ara Halici vertelden erover in Langs de Lijn En Omstreken.

Ster advertentie
Ster advertentie