Achtergrond
HUMAN

Hoe gek is het eigenlijk dat alcohol zo genormaliseerd is in onze samenleving?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gek is het eigenlijk dat alcohol zo genormaliseerd is in onze samenleving?

Inmiddels is Dry January ten einde. Hét moment dat de tijdelijke geheelonthouders eindelijk weer 'gezellig' mee kunnen doen met de rest van de bijna 12 miljoen alcoholdrinkers in Nederland. De glazen kunnen weer uit de kast gepakt worden. Of is dat geen goed idee? Coen Verbraak sprak er in De Publieke Tribune over met mensen die zelf ervaring hebben met de giftige kant van alcohol, door eigen verslaving of die van hun naasten.

Hoe gek is het eigenlijk dat alcohol zo genormaliseerd is in onze samenleving?

Michael Kaptein was één van de gasten waarmee Coen Verbraak sprak. Michael was jaren verslaafd aan alcohol, ook tijdens zijn werk als machinist. Zijn verslaving is zelfs zo ver gekomen, dat hij dronken een intercity heeft bestuurd. Tijdens het besturen realiseerde Michael zich dat het echt niet meer zo verder kon en zette hij zijn laatste redmiddel in.

Hij pakte de hoorn, waarmee je verbinding kan leggen met de treinleider of de treingasten, en riep per ongeluk om dat er iemand langs het spoor liep, waar hij dat eigenlijk aan een treinleider had moeten communiceren. De conducteur op het toestel kwam direct naar hem toe om te vragen wat er mis was gegaan. Die trof Michael daar aan, omringd door blikjes bier. Michael: "Hij vroeg of ik had gedronken en ik zei direct 'ja, ik heb gedronken'. Dit was een belangrijk kantelpunt voor mij."

Bijna een kwart van de alcoholdrinkers raakt ooit in meer of mindere mate verslaafd. En op dit moment telt ons land nog altijd 1 miljoen probleemdrinkers. Het drinken van alcohol wordt gezien als gezellig, de problematiek erachter wordt onderschat. Het overmatig gebruik van alcohol beïnvloed niet alleen de verslaafde maar ook de omgeving.

In De Publieke Tribune daarom aandacht voor alcoholverslaving. Hoe gek is het eigenlijk dat alcohol zo genormaliseerd is in onze samenleving? Wat kunnen wij hieraan doen? Wat voor impact heeft alcoholverslaving op de naasten van verslaafden? Wat voor hulp wordt er voor hen geboden?

#128 - Verslaafd aan Alcohol - De Publieke Tribune

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie