Achtergrond
KRO-NCRV

Gerdi Verbeet: ‘Het zou helpen als jonge mensen zichzelf minder centraal stellen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerdi Verbeet: ‘Het zou helpen als jonge mensen zichzelf minder centraal stellen’

In de Volkskrant stond vandaag dat steeds meer studenten kampen met psychische problemen. Artsen laten weten dat ze steeds vaker studenten met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen in hun spreekkamer krijgen. De wachttijden voor studenten die psychische hulp nodig hebben, nemen daardoor snel toe. De psychologen zijn zelfs "niet aan te slepen", volgens studentenhuisarts Cees Jansen van de Universiteit Twente.

Video niet beschikbaar

De afschaffing van de basisbeurs is mede verantwoordelijk voor alle stress van de studenten. Veel van hen moeten hard werken om hun studie te betalen. Daarnaast willen ze ook genieten van het studentenleven. Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet was te gast bij Spraakmakers op NPO Radio1. Ze reageert op de stelling: 'De druk op studenten is veel te groot'.

Bijplussen

Volgens de oud-voorzitter van de Tweede Kamer zou het helpen als jonge mensen kiezen tussen een sociaal leven en de rest. Ze zijn volgens haar teveel met hun omgeving bezig. Volgens mevrouw Verbeet was er in haar tijd ook geen basisbeurs. En ook al staat die tijd bekend om de eeuwige student, is dat volgens haar geen reëel beeld. "Rijke kinderen werden inderdaad 'bijgeplust' door hun ouders, maar de rest moest er ook gewoon hard voor werken om de studie binnen de tijd te halen."

'Studeren is werken'

Verbeet is dan ook geen groot voorstander van de basisbeurs die de studentenvakbond LSVB weer terug wil. Ze vindt het goed dat studenten voor de studie betalen en zich bewust zijn dat het duur is wat ze doen. Verbeet: "Ook moeten jongeren van nu accepteren dat niet iedereen geschikt is voor de universiteit en moeten de verwachtingen niet te hooggespannen zijn over de studietijd. Studeren is ook werken."

Ster advertentie
Ster advertentie