Achtergrond
EONOS

'In Afghanistan is er geen hoop op een Bevrijdingsdag'

foto: Zohre, een Afghaans Nederlandse soapfoto: Zohre, een Afghaans Nederlandse soap
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In Afghanistan is er geen hoop op een Bevrijdingsdag'

De bureaucratie in Nederland is voor asielzoekers volkomen onbegrijpelijk, vindt Zohre Norouzi. Toen ze vanuit Afghanistan vluchtte en hier mocht blijven, kreeg ze plots van allerlei instanties brieven. "Ik wist niet wat ik ermee moest en gooide ze weg. In Afghanistan kreeg ik nooit een brief", zei ze in Langs de Lijn en Omstreken.

Over haar worsteling om in een nieuwe, vreemde maatschappij te aarden, maakte ze met schrijver en dichter Marjolijn van Heemstra de voorstelling Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap. Op Bevrijdingsdag treedt het duo op in Leeuwarden, waar meerdere asielzoekers met muziek en theater hun nieuw verworven vrijheid vieren.

Video niet beschikbaar

"In Afghanistan hebben wij geen bevrijdingsdag, er is eigenlijk geen hoop dat het land bevrijd wordt", constateert Zohre. Met haar komst naar Nederland heeft ze zichzelf bevrijd, maar er was opnieuw een bevrijding nodig: "Uit heel veel schulden en incassogedoe" toen ze hier kwam. "Daar lopen veel nieuwkomers tegenaan", weet Van Heemstra, die Zohre hielp. "Om een inburgeringscursus te volgen, moeten zij bijvoorbeeld duizenden euro's lenen. Als je dan zakt, moet je terugbetalen en sta je meteen met 10-0 achter."

Marjolijn van Heemstra & Zohre Norouzi

Zohre vindt het onbegrijpelijk dat bewoners van AZC's niet voorbereid worden op wat voor papierhandel hen te wachten staat als ze in Nederland mogen blijven. Inmiddels is ze vrij goed geïntegreerd en heeft een woning en een baan. "Soms ben ik wel trots op mezelf. Ik ben wel verbaasd hoe ik het heb volgehouden."

Het programma van Bevrijdingsdag in Culturele hoofdstad Leeuwarden is hier te vinden op

Ster advertentie
Ster advertentie